Video

Auto's, tandartspraktijk en tankstations vernield: voorarrest was genoeg

17 juli om 14:19 • Aangepast 26 juli om 02:01
nl
De 32-jarige Mohamed M., die vorig jaar oktober een spoor van vernieling heeft getrokken door Den Bosch en Rosmalen, hoeft niet meer de cel in. Net als de officier van justitie vindt de rechtbank in Den Bosch dat hij lang genoeg (negen maanden) vast heeft gezeten.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Hij moet nog wel 43 dagen de cel in voor een eerdere veroordeling en een totale schadevergoeding van tienduizend euro betalen. De man veroorzaakte in zes uur tijd enorme schade aan tankstations, huizen, auto’s en een tandartspraktijk.

De Syriër, die in Nederland geboren is en later naar het land van zijn ouders vertrok, kon het twee weken geleden niet opbrengen om naar de rechtbank toe te komen. De rechter en de officier van justitie hadden hem graag aan de tand willen voelen: waarom ging hij in de nacht van 5 of 6 oktober zo tekeer? De rechtbank noemt het een 'ware slooptocht'.

Rond halftwaalf die avond begon M. met zijn slooptocht bij bouwmarkt Gamma in Rosmalen. Hij stapte op een OV-fiets en sloeg er onderweg flink op los toen hij zich verder door Rosmalen én Den Bosch bewoog.

Tandartspraktijk zwaar vernield
Ruiten van auto’s en huizen werden aan diggelen geslagen, benzinepompen gingen er een voor een aan en geldautomaten werden onklaar gemaakt. In een tandartsenpraktijk werd zelfs voor een ton vernielingen aangericht. Hier moesten beeldschermen, apparatuur en spiegels het ontgelden. Gevolg: zes behandelkamers konden niet worden gebruikt. Zijn gedrag was tijdens zijn vernieltoer volgens justitie 'opvallend kalm en doelgericht'.

LEES OOK: Tandartspraktijk, winkels en auto's gesloopt: dader heeft hulp nodig

Pas tegen zessen de volgende ochtend slaagde de politie erin om iemand aan te houden die voldeed aan het signalement dat gedupeerden hadden opgegeven. Hij werd ook herkend op camerabeelden. Het bleek om Mohamed M. te gaan. “Ik heb domme dingen gedaan”, zou hij later verklaren.

Burgemeester Jack Mikkers zei geschrokken te zijn dat één iemand zo veel schade kan aanrichten in een paar uur tijd. Mikkers sprak de hoop uit dat de inwoners van zijn gemeente zich snel weer veilig konden voelen.

In rood de route die Mohamed M. aflegde.
In rood de route die Mohamed M. aflegde.
Een vernielde auto aan de Derde Rompert (foto: Tom Berkers/Omroep Brabant).
Een vernielde auto aan de Derde Rompert (foto: Tom Berkers/Omroep Brabant).

Volgens zijn advocaat heeft de man vermoedelijk een trauma opgelopen toen hij tien jaar lang in een vluchtelingenkamp in Syrië verbleef. Daarna ging het op en af met hem en kwam hij verschillende keren met politie en justitie in aanraking voordat hij zich vorig jaar oktober in de late uurtjes zo liet gaan. Ook kreeg hij het aan de stok met zijn familie en de maatschappelijke opvang in Den Bosch.

Honderd keer aangifte
Er werd ruim honderd keer aangifte gedaan, al vroeg Mohameds advocaat zich af of al deze meldingen terecht op het conto van zijn cliënt geschreven konden worden. In een aantal gevallen heeft de rechter hem gelijk gegeven. De advocaat sluit niet uit dat hij in beroep gaat, omdat de totale schadevergoeding in zijn ogen te hoog uitvalt.

De schade tijdens de vernieltoer was enorm:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!