Robots in alle soorten en maten bij de RoboCup Eindhoven

17 juli om 06:21 • Aangepast 27 juli om 02:02
nl
Eindhoven verwelkomt vanaf woensdag tienduizenden bezoekers tijdens de RoboCup, een kampioenschap voor robots. Universiteiten en technologiebedrijven van over de hele wereld laten daar zien wat hun robots kunnen. Ze hopen met hun robots over 25 jaar de strijd aan te kunnen gaan tegen een echt voetbalteam.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De Robocup is er onder meer voor zorgrobots en reddingsrobots. Maar het bekendste onderdeel is het WK robotvoetbal. Na de Nederlandse uitschakeling op het reguliere EK biedt dit robottoernooi een nieuwe kans op Nederlandse winst: Team Tech United van de TU Eindhoven is de titelverdediger.

Als het Eindhovense team ook dit jaar weet te winnen, is dat voor de achtste keer. Vorig jaar werd Tech United wereldkampioen in Bordeaux, het jaar daarvoor in Bangkok. Na een oefendag op woensdag beginnen de echte wedstrijden op donderdag. De finale wordt zondag gespeeld.

LEES OOK: En dat is zeven! Studenten TU Eindhoven winnen opnieuw WK robotvoetbal

Zorgrobots
Naast hun verschillende soorten voetbalrobots laten onderzoekers en ontwikkelaars het publiek kennismaken met robots die zijn bedoeld om mensen te helpen. Zorgrobots krijgen bijvoorbeeld opdracht om medicijnen te pakken of een drankje neer te zetten.

Naast de wedstrijden voor robots zijn op de evenementenlocatie in de Genneper Parken ook tentoonstellingen, workshops en lezingen over robots. Die zijn zowel voor volwassenen als voor kinderen. Zondag is de finaledag van de Robocup.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!