Het aantal inbraken stijgt: kijk hoe jouw gemeente scoort

17 juli om 12:00 • Aangepast 27 juli om 02:03
nl
Brabant is samen met Flevoland de enige provincie waarin het aantal inbraken het afgelopen halfjaar is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de rest van Nederland was in die periode een daling te zien. Per gemeente zijn bovendien duidelijke verschillen te zien in het aantal inbraken.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Dat blijkt uit politiecijfers die zijn geanalyseerd door ANP. De cijfers zijn afgezet tegen het aantal inwoners per gemeente in 2023. Het aantal huishoudens per gemeente in 2024 is nog niet bekend.

In 2023 werd er in de eerste helft van het jaar 1558 keer ingebroken in Brabant. Die teller staat in 2024 in de eerste helft op 1768 inbraken. Een behoorlijke stijging dus, die ook nog eens vrij uniek is: enkel in Flevoland lag dat aantal in 2024 ook hoger. In de rest van Nederland is het aantal inbraken vergeleken met een jaar eerder gedaald.

LEES OOK: Polderbrigade houdt buitengebied veilig: 'Al een jaar geen inbraken meer'

Per gemeente
Eerst het goede nieuws: in de gemeente Gilze-Rijen waren in de eerste helft van dit jaar de minste inbraken. Daar vonden 0,6 inbraken per duizend inwoners plaats. De meeste inbraken werden gepleegd in de gemeentes Baarle-Nassau en Bergeijk, met respectievelijk 3,5 en 3,9 inbraken per duizend inwoners.

Er is geen enkele gemeente in Brabant waar afgelopen halfjaar niet werd ingebroken. In de rest van het land waren die er overigens wel: het Gelderse Westervoort, het Limburgse Simpelveld, en op de Waddeneilanden Terschelling, Schiermonnikoog, Ameland en Vlieland.

Wachten op privacy instellingen...

Landelijke cijfers
In de eerste zes maanden van dit jaar werd elke dag gemiddeld 58 keer ingebroken in een Nederlands woonhuis. Dat is bijna het laagste aantal sinds 2012, toen de politie begon met het bijhouden van deze cijfers. Alleen in de eerste helft van 2021 waren er nog minder woninginbraken, zo'n 54 per dag, maar toen golden strenge coronamaatregelen waardoor mensen thuis moesten blijven.

In totaal noteerde de politie in het eerste halfjaar 10.500 woninginbraken. Dat zijn er iets minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen dit zo'n 10.800 keer gebeurde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!