Te oud om te werken? Deze Brabanders denken van niet

18 juli om 07:30 • Aangepast 27 juli om 02:03
nl
Werkzoekende 55-plussers staan te vaak aan de kant op de arbeidsmarkt, blijkt uit onderzoek van vakbond CNV. Bedrijven zouden het te risicovol vinden om iemand op hogere leeftijd aan te nemen. Na keer op keer afgewezen te worden, besloot de 61-jarige Bert-Jan uit Mierlo zich daarom om te laten scholen. En ook Bredanaar William van 73 jaar bewijst dat je nooit te oud bent om te werken. "Ik bepaal zelf wel of ik verveeld raak."
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt kiezen bedrijven volgens vakbond CNV liever voor een jongere sollicitant, omdat ze denken dat die flexibeler is en minder snel ziek wordt. Dat geldt niet voor de fitte William Ouwerling uit Breda.

Na jaren een eigen sportcentrum te hebben gehad, wilde hij ook na zijn pensioen bezig blijven. "Na een paar jaar met pensioen te zijn geweest, had ik alle achterstallige klussen in huis af. Ik wilde weer twee of drie dagen in de week gaan werken."

"Uitzendbureau voor gepensioneerden."

En zo ging hij als zeventiger op zoek naar een baan. "Ik kwam in contact met een uitzendbureau voor gepensioneerden en ik had na een week een baan als medicijnbezorger."

William raadt het werkzoekenden aan om het via een uitzendbureau voor mensen op leeftijd te proberen. Zij hebben volgens hem contact met bedrijven die staan te springen voor deze mensen.

Toch moet je volgens hem ook concessies doen als je op latere leeftijd een baan zoekt. "Wat wil je voor jezelf? Ben je tevreden als je wat minder hoog op de ranglijst staat? Of wil je het uiterste eruit halen? Dan wordt het al lastiger", denkt hij.

Zelf scheurt William nu Breda rond om medicijnen af te leveren. Toch beseft hij dat dit niet voor iedere werkzoekende boven de vijftig is weggelegd. "Ik zocht een vrij simpele baan die niet aansloot op mijn werkzaam verleden, maar dat is voor iedereen anders."

"Honderdvijftig gesprekken gevoerd."

Zo ging de 61-jarige Bert-Jan van Cooten uit Mierlo nog lang niet met pensioen toen hij vorig jaar zijn baan verloor. Hij werkte al 38 jaar in verschillende commerciële functies in het bedrijfsleven en moest plotseling op zoek naar iets nieuws. "Ik heb wel honderdvijftig sollicitatiegesprekken en netwerkgesprekken gevoerd met werkgevers en recruiters", vertelt hij.

Door zijn netwerk had hij veel gesprekken en kreeg hij een beter beeld van wat hij zocht. Hij raadt werkzoekenden aan om gebruik te maken van het netwerk dat ze door de jaren heen hebben opgebouwd. "Neem nog eens contact op met oude collega's."

Toch kreeg Bert-Jan afwijzing na afwijzing in zijn zoektocht naar een baan. "Je bent gewoon te oud", zei een kennis van hem. "Als je op gesprek was geweest, zeiden ze dat niet. Maar je snapte tussen de regels door wel dat het daaraan lag", zegt Bert-Jan.

"Dit salaris zal wel te laag zijn."

Zo werd hij voor zijn gevoel afgewimpeld met aannames van bedrijven. "Dan zeiden ze: dit salaris zal toch wel te laag voor je zijn. Of ze vroegen: ga je jezelf niet vervelen met deze baan. Maar ik maak zelf wel uit of ik een salaris goed vind of dat ik verveeld raak."

Na al die afwijzingen besloot Bert-Jan om zich om te laten scholen. Over een aantal weken start zijn opleiding tot buschauffeur voor streek- en stadsvervoer. "Ik wil gewoon een leuke baan met leuke collega's en geen stress en slapeloze nachten meer. Dat heb ik nu gevonden."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Tel ik nog mee? Hans (64) wil een carrièreswitch

Traag en digibeet: dit zijn de vooroordelen over ouderen die werk zoeken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!