Kosten voor carnavalskroegentocht rijzen de pan uit: 'Het wordt te veel'

17 juli om 18:30 • Aangepast 27 juli om 02:03
nl
Steeds hogere kosten en een steeds grotere druk op een kleine groep vrijwilligers zorgen ervoor dat de Kuukse elfkroegentocht in Cuijk er tijdens carnaval volgend jaar anders gaat uitzien. De organisatie gaat deze zomer nadenken over wat er moet gebeuren om het populaire evenement in de toekomst te kunnen blijven organiseren. "Het is heel veel werk voor een kleine organisatie."
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

De Kuukse elfkroegentocht is traditioneel op carnavalsdinsdag. Afgelopen carnaval kwamen er veertienduizend mensen op het evenement af om in elf kroegen elf stempels te halen op een stempelkaart. Een deel doet dat als wedstrijd op rolschaatsen. Op het hoogtepunt kwamen er zelfs twintigduizend mensen naar Cuijk toe.

Maar de organisatie van de tocht heeft het steeds moeilijker om het evenement voor elkaar te krijgen, laat ze in een verklaring op haar website weten. “Je ziet sinds corona een enorme stijging in de kosten”, vertelt voorzitter Maartje Roelofs. Het gaat dan om kosten voor artiesten, beveiliging, materieel en ander personeel.

"We doen dit naast onze fulltime banen."

En dan zijn er steeds strengere regels voor evenementen. Alles bij elkaar legt dit nogal een druk op de 26 vrijwilligers die het hele jaar bezig zijn om de kroegentocht voor elkaar te krijgen. “Om de prijsstijgingen te kunnen opvangen, moeten we nog meer vragen van onze vrijwilligers. We kunnen niet anders dan concluderen dat het de laatste jaren te veel is geworden”, staat in de verklaring.

“Het is heel veel werk voor een kleine organisatie”, zegt Roelofs. “We zijn er trots op en we vinden het heel leuk om te doen. Maar we doen dit naast onze fulltime banen.”

"Het feest is te leuk om niet te doen."

En dus wil de club deze zomer gaan nadenken hoe het anders moet met de Kuukse elfkroegentocht. Erg concreet kan voorzitter Maartje Roelofs het nog niet maken. “We gaan terug naar de tekentafel,” zegt ze. “Misschien is een kleinere kroegentocht een oplossing? We weten het nog niet. Daar willen we nu met onder andere de horeca over gaan praten.”

“Hoe dan ook”, gaat Roelofs verder, “Er is een kroegentocht in 2025. We vinden het feestje te leuk om het niet te doen. Het hoort bij Cuijk en bij het stukje Brabant waar we wonen.”

In september hoopt de organisatie te kunnen vertellen hoe de 39ste editie van de Kuukse elfkroegentocht eruit gaat zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!