Guusje op medaillejacht in Parijs: 'Ga dwars door iemand heen'

19 juli om 11:00 • Aangepast 30 juli om 02:03
nl
"Buiten het judo ben ik vriendelijk. Maar op de mat denk ik na de groet maar aan één ding. Ik wil mijn tegenstander kapot maken.” Guusje Steenhuis (31) uit Grave is komende Olympische Spelen in Parijs een serieuze kandidaat voor een medaille. “Maar ik moet altijd goed na blijven denken, een fout zit in een klein hoekje.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Judo kan keihard zijn. Niet alleen op fysiek vlak, ook mentaal. “Je kunt binnen vijf seconden winnen, maar ook verliezen. Dat maakt judo speciaal, toeschouwers zitten op het puntje van hun stoel. Ik denk er als judoka alleen maar aan om zo hard mogelijk de strijd aan te gaan. Iedere wedstrijd ben ik vastberaden om dwars door iemand heen te gaan.”

"Ik maak tegenslagen klein."

En dus is Guusje de afgelopen jaren niet alleen lichamelijk veel sterker geworden, ook mentaal staat ze er uitstekend voor. “In mijn loopbaan ben ik tegen de nodige tegenslagen aangelopen. Daar heb ik onder andere over gepraat met een sportpsycholoog."

"Als je wint, dan mag je trots op je prestatie zijn", gaat ze verder. "Maar als je verliest, kun je naar niemand anders kijken dan naar jezelf. Ik maak tegenslagen klein en denk terug aan waarom ik graag op de mat sta. De sport brengt me plezier en ik wil gewoon laten zien dat ik het heel goed kan.”

De Olympische Spelen in Parijs zijn voor haar na een sterk seizoen de kans op eremetaal. “De afgelopen jaren was ik goed voor medailles op het EK en WK. Dit jaar pakte ik bij Grand Slams goud, zilver en brons. Ik zou bijna beledigd zijn als ik niet op de lijstje met mogelijke medaillewinnaars zou staan. Ondanks dat ik tijdens het WK last had van mijn knie, voel ik me goed. Druk is er en die leg ik mezelf op, maar ik ben alleen maar bezig met mijn wedstrijdplan.”

"Ze kozen niet voor mij, dat vond ik heel pittig."

Het is niet de eerste keer dat Guusje meedoet aan de Spelen. In 2016 was de Brabantse er al bij, al mocht ze haar wedstrijdpak niet aan in Rio de Janeiro. “Ik stond tweede op de wereldranglijst en mijn concurrent Marhinde Verkerk zevende. Toch kozen ze niet voor mij, dat vond ik heel pittig. Als trainingspartner ben ik wel meegegaan om het team te helpen en ervaring op te doen.”

“In 2021 was ik er als wedstrijdjudoka wel bij in Tokio, maar dat was een speciaal toernooi zo zonder publiek. Nu heb ik mijn derde olympische cyclus erop zitten en ik verwacht dat ik daar volle bak van ga genieten. Gelukkig dat mijn grootste fans erbij kunnen zijn. Natuurlijk focus ik me op mijn eigen prestaties, maar ik ben er ook bij tijdens de start en sluitingsceremonie. Ook hoop ik andere sporters in actie te zien.”

Met tal van EK’s en WK’s achter de rug is ze een ervaren rot in de nationale selectie. De Olympische Spelen zorgen voor kriebels bij Guusje. "De tegenstanders zie ik ook op andere toernooien, maar het gehele plaatje maakt het zo mooi. Van veel meer media-aandacht tot een kledingpakket en van een openingsceremonie tot de grote groep sporters van TeamNL. Het brengt meer met zich mee dan welk toernooi dan ook.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!