Toekomstplannen in duigen door glas in gezicht, 30 maanden cel geëist

18 juli om 10:26 • Aangepast 27 juli om 02:03
nl
Was ik maar niet uitgegaan in Oosterhout. Hoe vaak zal een 26-jarige man uit het Gelderse Nijkerkerveen dit niet hebben gedacht? Bij zijn uitstapje vorig jaar januari naar Brabant werd hij geraakt door een glas in zijn gezicht. De kans dat hij door dit zinloze geweld ooit nog goed kan zien door zijn rechteroog is klein.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

In de rechtbank in Breda trof hij woensdag de man die hiervoor verantwoordelijk zou zijn. Op basis van getuigenverklaringen en camerabeelden is er voldoende bewijsmateriaal verzameld om de 34-jarige verdachte uit Oosterhout voor dertig maanden in de cel te krijgen, bezweert justitie.

Terug naar het slachtoffer. Hij lag 13 januari vorig jaar lekker met zijn vriendin in een jacuzzi te mijmeren over hun toekomst. Over een weekendje Parijs, wintersport en nog meer plannen. De bespiegelingen werden gestaakt toen vrienden vroegen of ze naar een kroeg in Oosterhout wilden komen.

Het had een gezellige avond en nacht moeten worden, maar het bezoek aan een café in de Klappeijstraat, de uitgaansstraat in Oosterhout, liep totaal verkeerd af. Het begon met drie mannen die zich geroepen voelden op te komen voor een vrouw, die meermalen zou zijn lastiggevallen. Kroeggangers zouden aan haar borsten hebben gezeten. Er vielen rake klappen.

In het drukke café werd over en weer geduwd en getrokken. Op camerabeelden die tijdens de zitting werden vertoond, is te zien hoe ook de man uit Nijkerkerveen iemand een zetje geeft. Even later duikt hij weg nadat hij door iets lijkt te zijn geraakt. Vanaf dat moment is alles anders geworden in zijn leven.

LEES OOK: Zware mishandeling in café, slachtoffer moet mogelijk oog missen

“Er was ruzie ontstaan, maar ik had er helemaal niks mee te maken. Ondertussen zaten mijn handen helemaal onder het bloed”, zo vertelde hij tijdens de rechtszaak, “Even dacht ik dat ik helemaal niks kon zien. Ik keek in de spiegel en moest overgeven.” Het slachtoffer werd later op de dag geopereerd in het Oogziekenhuis Rotterdam.

Het werd hem snel duidelijk dat het mogelijk nooit meer goedkomt met zijn rechteroog. Inmiddels is hij al 25 keer naar Rotterdam geweest en wachten hem nog meer ingrepen, waaronder een hoornvliestransplantatie. De vraag is of die zal aanslaan en voor hoe lang.

"Onze relatie is er bijna aan kapot gegaan."

Dagelijks moet hij meermalen druppelen of zalf over zijn oog smeren. “Dit alles heeft me ook als mens veranderd. Ik heb geregeld ruzies gehad met mijn ouders en vriendin. Onze relatie is bijna kapot gegaan.” Ook zijn sportieve activiteiten, studie en werk lijden er onder. “Ik word er elke dag aan herinnerd, terwijl degene die dit heeft veroorzaakt, vrij rondloopt.”

Dat zou dus de 34-jarige man uit Oosterhout kunnen zijn. Hij was die avond al een van de drie mannen die geweld hadden gebruikt. Zijn stadsgenoten kregen hiervoor al werkstraffen van 100 en 120 uur. De hoofdverdachte, al eens eerder voor iets vergelijkbaars veroordeeld, bekende dat hij iemand tegen zijn keel had gemept. De Oosterhouter herkende zich echter niet op de camerabeelden en ontkende dat hij het glas had gegooid. Hij zei ook dat de barkeeper hem toen al uit de zaak had gezet.

Het OM wil hem voor beide vergrijpen 30 maanden de cel in. Verder zou hij het Gelderse slachtoffer 60.000 euro schadevergoeding moeten betalen. Maar ook met dit geld is het zicht in zijn rechteroog of levensgeluk niet terug.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!