Thibaud redde al duizenden kilo's eten, van pompoenen tot druiven

19 juli om 12:00 • Aangepast 30 juli om 02:03
nl
Tienduizenden kilo's meloenen uit Griekenland kopen om zo te voorkomen dat ze bij het afval belanden. Een initiatief van organisatie 'No waste army' uit Breda, dat niet voor eerst op die manier uitpakt. Al vaker schoot de organisatie van Thibaud van der Steen boeren te hulp die niet weten waar ze hun oogst kwijt moeten.
Profielfoto van Sami Kappe
Geschreven door
Sami Kappe

Zo zat tuinder Ivar van Dorst vorig jaar met zijn handen in het haar. Duizenden kilo's van zijn rood-oranje pompoenen hadden geen perfecte ronde vorm. Daar lagen ze maar, in de opslag in Etten-Leur. Ze leken onverkoopbaar.

"Ze smaken allemaal hetzelfde, maar de klanten willen alleen maar perfect gevormde pompoenen kopen", legde Van Dorst het probleem uit. Gelukkig schoot 'No waste army' te hulp. Die 3500 kilo 'misvormde' pompoenen van hem kocht. De organisatie bracht ze op hun beurt naar groenteverwerker HAK.

LEES OOK: Ivar zit met zijn pompoenen: 'Deze is te groot, te klein en deze heeft een niet perfecte ronde vorm'

Te goed gelukt
Een heerlijk zonnig seizoen legde de nonnen uit Oosterhout geen windeieren. Hun wijngaarden hadden juist veel zonlicht nodig. Maar nu zaten ze plots met te veel druiven. Naar schatting konden ze er 64.000 flessen wijn van maken en verkopen. Een beetje veel werk, voor de nonnen.

De nonnen met hun eigen wijntje (foto: Noël van Hooft)
De nonnen met hun eigen wijntje (foto: Noël van Hooft)

En dus werd Van der Steen ingeschakeld. Er waren zo'n 130 vrijwilligers voor nodig om de druiven te verwerken. Aan zo'n fles wijn hing een prijskaartje van 14,50 euro. De opbrengst? Die ging naar het onderhoud van het klooster.

Zoete aardappel gered
En nog zo'n voorbeeld, uit het Zeeuwse dorpje Groede? Daar zag brouwerij Dutch Bargain een bericht van No waste army over een mislukte oogst zoete aardappelen. Zonde, dacht de eigenaar. Van vijftig kilo aardappelen kon hij tenslotte 1000 liter brouwen.

Aan Omroep Zeeland vertelde hij: "We brouwen elke week wel wat nieuws. Er is genoeg ruimte om te experimenteren." En als het een succes werd, wilde hij best wel nog een aardappelbestelling plaatsen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!