Video

Klaar voor een feestje in Grave al komen er veel minder wandelaars

18 juli om 17:30 • Aangepast 27 juli om 02:02
nl
Het zal een heel stuk stiller zijn met wandelaars tijdens de doorkomst van de Vierdaagse in Grave. Door de verwachte hitte van vrijdag zijn de afstanden met 10 kilometer ingekort en dat betekent dat er geen vijftigkilometerlopers meer door het stadje komen. De militairen lopen de route nog wel. “Heel jammer, maar we gaan er toch een feestje van maken.”
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Op de Markt en de Rogstraat is een groepje vrijwilligers druk bezig om vlaggetjes in de kleuren van Grave op te hangen. Het stadje is volop bezig met de voorbereidingen voor de doorkomst van de Vierdaagse vrijdagochtend. Er worden podia opgebouwd en het oude raadhuis hangt vol met ballonnen.

Alleen zal het dit jaar een stuk minder druk zijn met wandelaars. Normaal komen er tienduizend lopers van de 50 kilometer en zesduizend militairen door Grave. Nu blijven alleen de militairen nog over. “Jammer, maar begrijpelijk”, zegt Wilfred Jacobs van het 4Daagse Comité Grave. Net dit jaar wilde Grave de doorkomst van de Vierdaagse nog feestelijker aanpakken. Het was altijd al een groot feest rond de Markt, maar dit jaar is de Rogstraat midden in het centrum omgedoopt tot ViaGraviola om nog meer sfeer te maken.

"Het is mooier als je ergens doorheen loopt waar sfeer is."

Nu gaat het comité de boel een beetje aanpassen en wat meer versieringen concentreren rond de Markt. Daar is Leon van Ham bezig om wat tafels uit de kelder onder zijn winkel te tillen. “Die zetten we altijd hier neer met vlaggen van alle deelnemende landen”, zegt Leon. “Dan kunnen de mensen die nog geen vlaggetje hebben er eentje kopen voor de intocht. Heel leuk om te doen en dus is het heel jammer dat het dit jaar anders is.”

LEES OOK: Vierdaagse ingekort vanwege hitte, veel wandelaars komen niet in Grave

Toch zet Leon zijn tafel met vlaggetjes neer voor de militairen. “Ik verwacht niet dat ze hier zullen stoppen”, zegt hij. “Maar het is mooier als ze ergens doorheen lopen waar leven is.”

"Een hele grote groep doet ons mooie stadje niet aan."

Ondanks dat er minder lopers komen, gaan ze er toch een feestje van maken. “Vanaf half zeven staan we klaar om alle militairen aan te moedigen”, zegt Jacobs. “Maar we missen de vijftigkilometerlopers wel. Dat is best een grote groep die nu ons mooie stadje niet aandoet.”

Grave versiert de straten voor de Vierdaagse (foto: Jos Verkuijlen).
Grave versiert de straten voor de Vierdaagse (foto: Jos Verkuijlen).

Ook op andere plekken in Brabant heeft het inkorten van de Vierdaagse gevolgen. Zo komt er dit jaar geen enkele wandelaar door Vianen. De wandelaars die normaal gesproken de 40 kilometer (vijftienduizend wandelaars) zouden lopen, slaan Brabant helemaal over. Het zal daarom op de brug bij Cuijk een stuk minder druk zijn vrijdag.

Burgemeester Marieke Moorman laat weten dat ze de beslissing begrijpt. “Maar het is ontzettend jammer voor al die enthousiaste mensen die de doorkomst ieder jaar weer tot een feest maken door straten te versieren, muziek langs de route te maken en door wandelaars enthousiast te begroeten”, laat ze in een verklaring weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!