China onderzoekt vleesverwerker Vion: dit is wat er speelt
Allereerst even over dat begrip 'dumping'. Want wat is dat nou precies? Dumping is het verkopen van producten in het buitenland voor een lagere prijs dan op de thuismarkt. Vion zou dus, samen met Crown uit Denemarken en het Spaanse Litera Meat voor een oneerlijk lage prijs vlees verkopen in China.
De verdenking lijkt onderdeel te zijn van een grotere handelsoorlog tussen Westerse landen en China. In mei kondigde de Verenigde Staten aan dat ze de importheffing voor een reeks Chinese goederen verhogen. China zou volgens de VS onder meer elektrische auto’s en zonnepanelen voor een te lage prijs op de Amerikaanse markt verkopen.
De Europese Unie trof vorige maand soortgelijke maatregelen tegen de import van elektrische auto’s uit China. Volgens de EU zou de Chinese overheid te veel steun aan autobouwers verlenen, wat leidt tot oneerlijke concurrentie. Europese fabrikanten van elektrische auto’s zouden daar last van hebben.
"Het was te verwachten dat China met tegenmaatregelen zou komen."
En nu kondigt het Chinese ministerie van Handel dus het onderzoek tegen de Europese vleesverwerkers aan. Rem Korteweg, onderzoeker bij onderzoeksinstituut Clingendael, vindt de reactie van China nog gematigd: "Het was te verwachten dat China met tegenmaatregelen zou komen", zegt hij tegen de NOS. “Ze hadden bijvoorbeeld ook Europese auto’s volledig van de markt kunnen weren.”
Volgens Korteweg zijn de maatregelen tegen Europees varkensvlees een logische keuze. Vaak worden landbouwproducten gekozen als reactie tijdens een handelsconflict, omdat je er heel specifieke landen mee kunt raken."
"Spanje is de grootste Europese exporteur van varkensvlees naar China", zegt Korteweg. "En het is ook een belangrijke producent van elektrische auto's." Het Spaanse Litera Meat lijkt dus het belangrijkste doelwit van deze actie te zijn. Nederland en Denemarken zijn volgens Korteweg waarschijnlijk 'bijvangst'.
Maar hoe nu verder? De directeur van de Centrale Organisatie voor de Vleessector, Laurens Hoedemaker, ontkent dat er zoiets gebeurt in het Aziatische land: “Er is absoluut geen sprake van dumping op de Chinese markt. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het onderzoek dat ook zal bewijzen."
En toch maakt Hoedemaker zich zorgen: “Het feit dat mogelijke maatregelen worden aangekondigd, betekent vrijwel altijd dat de Chinese overheid het gaat doen.”