Video

Wereldwijde computerstoring: meerdere vluchten geannuleerd

19 juli om 09:33 • Aangepast 31 juli om 02:05
nl
Eindhoven Airport heeft vrijdagochtend grote problemen door een wereldwijde computerstoring. Een groot deel van de computers met het besturingssysteem Windows 10 is getroffen door de storing en veel bedrijven zijn slachtoffer. Het leidt tot lange rijen van tot tachtig meter lang bij incheckbalies. Vluchten naar onder andere Vilnius, Warschau en Ibiza zijn geannuleerd.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Door de storing op Eindhoven Airport moet alle ruimbagage handmatig worden ingecheckt. Ook passagiers die niet online zijn ingecheckt, moeten handmatig inchecken, wat zorgt voor ellenlange rijen bij de balies van vliegtuigmaatschappijen en bij de incheckbalies. Alle vluchten zijn getroffen door de storing en hebben op dit moment een vertraging van zeker 1 tot meer dan 2 uur.

Bij meerdere luchtvaartmaatschappijen gelden de problemen. "Bij ons betekent het concreet dat mensen die ruimbagage hebben, die bagage handmatig moeten inchecken. De ‘drop and go’-methode, waarbij het inchecken automatisch gaat, werkt niet meer", legt een woordvoerder van Eindhoven Airport uit.

Foto: Jan Waalen.
Foto: Jan Waalen.

Ook de passagiers zelf moeten handmatig ingecheckt worden aan de balies. Er staan daarom lange rijen bij de balies. "Ook mensen die thuis hebben ingecheckt moeten vanwege de storing mogelijk alsnog handmatig inchecken. Als je nu ruimbagage hebt sta je sowieso in de rij." Om toestellen toch zo snel mogelijk te laten vertrekken, wordt aan mensen gevraagd uit de rij te stappen en eerdere vluchten voorrang te geven.

De wereldwijde computerstoring 'kon niet op een slechter moment komen', zegt reisbranchevereniging ANVR. "Dit is een van de drukste weken van het jaar, midden in de zomervakantie. De consequenties zijn nog veel groter dan op een doordeweekse dag op een ander moment in het jaar", aldus directeur Frank Radstake.

"Dit is een ramp, met name voor de reizigers die het treft", stelt hij. Reisorganisaties zijn nu vooral druk met de problemen oplossen die door de computer zijn ontstaan, volgens de directeur.

Storing treft de hele wereld
In Nederland en in de rest van de wereld worden door internationale media computerstoringen gemeld. Dat heeft te maken met problemen bij het cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike. Meerdere internationale vluchten bijvoorbeeld moeten aan de grond blijven door de storing.

Verschillende bedrijven en instanties melden problemen in Nederland. Zo ziet de KLM zich genoodzaakt om op Schiphol 'de operatie grotendeels te staken', lukt het de klantenservice van het UWV niet om dossiers te openen van mensen met een uitkering, ligt in Utrecht een deel van het busverkeer plat en hebben sommige kleine ziekenhuizen operaties moeten uitstellen.

Overigens lijken ziekenhuizen in onze provincie vooralsnog geen last te hebben van de storing. Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zeggen geen problemen te ervaren.

Sowieso lijkt het met storingen mee te vallen in Brabant. De Efteling, veiligheidsregio Zuidoost-Brabant en festival Dominator melden nog geen problemen te ervaren. Ook het betalingsverkeer lijkt vrijdagochtend geen problemen te ondervinden, net als de werkzaamheden van Rijkswaterstaat.

De wereldwijde computerstoring treft de rechtbanken in Nederland evenmin op dit moment. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt ook geen signalen te hebben gekregen van inlogproblemen.

Verklaring Crowdstrike
IT-beveiligingsbedrijf Crowdstrike laat via een telefonisch bericht aan klanten weten 'op de hoogte te zijn van meldingen van crashes op Microsofts Windows-besturingssystemen.

Crowdstrike is een van de grootste cybersecuritybedrijven ter wereld, met grote bedrijven als klant. Door een storing bij Microsoft moesten vluchten geannuleerd worden, konden supermarkten niet openen en moesten zelfs SkyNews en ABC hun berichtgeving tijdelijk stopzetten. De storing werd vermoedelijk veroorzaakt door Crowdstrike beveiligingssoftware die computers liet crashen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!