Video

Schoolindringer die dreigde met bom direct van cel naar verslavingskliniek

19 juli om 14:00 • Aangepast 31 juli om 02:04
nl
De man die vorig jaar dreigde met terreur op basisschool De Coppele in Oisterwijk, is veroordeeld tot anderhalf jaar cel en opname in een verslavingskliniek om van zijn drank- en drugsverslaving af te komen. Dat heeft de rechtbank in Breda vrijdagmiddag bepaald. Tbs met voorwaarden vond de rechtbank te zwaar, gezien zijn leeftijd. Hij is nu 20 jaar.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Voor de rechtbank is bewezen dat de man uit Oisterwijk dreigde met een terroristisch misdrijf. Het was de combinatie van de woorden die hij uitsprak, zoals ‘terrorism’ maar ook dreigen met een bom en ‘gun’.

Van de anderhalf jaar cel die nu zijn opgelegd heeft hij al negen maanden uitgezeten. De andere negen maanden zijn voorwaardelijk, als stok achter de deur.

Toezicht
Nu zijn celstraf achter hem ligt, moet hij meteen de gevangenis in Dordrecht uit en doorstromen naar een kliniek. Drank en drugs zijn verboden voor hem.

Er is ook nog een zogenoemde gedragsbeperkende maatregel opgelegd. Dat houdt in dat hij langdurig en intensief onder toezicht komt te staan van de reclassering. Zo moet hij altijd beschikbaar zijn voor controles.

Bovendien mag hij de komende jaren niet bij de school in Oisterwijk en de omliggende straten komen. Als hij dat locatieverbod overtreedt, kan hij weer worden opgepakt. De Oisterwijker van nu 20 jaar was vrijdag niet bij de uitspraak aanwezig, zijn advocaat wel.

Dinsdag 14 november 2023 wandelde de Oisterwijker dronken en na zeker negen joints de basisschool aan de Willem de Zwijgerlaan in Oisterwijk binnen. Er waren nog geen kinderen binnen. Wel twee leerkrachten. Die zagen hem en hoorden hem dreigende dingen zeggen.

'Allahu Akbar', 'kill kill terrorrism', 'half syria, half marokkaan' en 'I have a bomb inside'. De jongen wees naar zijn buik en zei: 'I have a gun'. Hij zei ook: 'Wilders, I will stab him with a knife'. En hij wees met zijn hand naar de zijkant van zijn buik.

Verward
Een van de docenten zag hem wankelen en zag dat de man raar uit zijn ogen keek toen hij zei: 'I will kill everybody, I have a gun'. Ze wist niet wat er gebeurde, maar werd bang: "Hij leek verward. Ik wist niet waar ik mee van doen had", verklaarde ze later bij de politie. Een van de docenten vertelde later dat ze dacht 'dat ze eraan ging'. Ze waren erg bang.

LEES OOK: Man (20) dreigde met bom en wapens op school: 'Een stomdronken actie'

Agenten en speciale eenheden kwamen met spoed. Scholen in de regio en openbare gebouwen sloten uit voorzorg de deuren. Na een klopjacht kreeg de politie de verdachte iets na het middaguur te pakken. Hij had geen bom en was ongewapend.

Ontkenning
De jongen zit sinds de gebeurtenissen in november in voorarrest. Zijn proces was twee weken geleden. De Oisterwijker van nu 20 jaar vertelde dat hij zich niks kan herinneren. "Ik was gewoon heel erg onder invloed. Een liter wodka en dan nog keiveel jointjes." Zijn advocaat vroeg om vrijspraak.

De officier van justitie eiste tbs-behandeling met voorwaarden. Dat is een 'lichtere' tbs zonder dwang en kan maximaal negen jaar duren.

Verslaving
Deskundigen onderzochten hem en zien aan de ene kant 'een vriendelijke jongen met talenten' maar wel iemand met een een forse drank- en drugsverslaving in combinatie met impulsief gedrag en ADHD. Maar er is volgens hen geen terroristisch motief of signalen van islamitische radicalisering. En hij heeft geen crimineel verleden.

Toch waarschuwden deskundigen: als hij onbehandeld de straat weer op gaat, is de kans groot dat zoiets nog een keer gebeurt. Het advies is dan ook om hem op zijn minst te laten opnemen, wat nu dus gebeurt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!