Video

Altena wil zesde blue zone van de wereld worden: iedereen straks 100 jaar

9 augustus om 12:00 • Aangepast 27 augustus om 02:02
nl
Op vijf plekken in de wereld leven mensen gezonder, langer en gelukkiger dan waar dan ook. En als het aan de gemeente Altena ligt, worden haar inwoners straks ook allemaal honderd jaar of ouder. Altena wil namelijk de zesde 'blue zone' ter wereld worden.
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door

Vergeet maar dus snel het Italiaanse Sardinië, het Griekse Ikaria en Nicoya in Costa Rica. En je hoeft ook niet te verhuizen naar het Japanse Okinawa of Loma Linda in de Verenigde Staten. Geef maar toe: je had de plaatsen vast al opgezocht op Google Maps, toch? Maar dat is in dit geval niet meer nodig.

Je kunt namelijk gewoon in Brabant blijven, wanneer je na je honderdste verjaardag nog een gezellig balletje wilt gooien op de jeu de boulesbaan in Woudrichem. Of zie je het al voor je: deelnemen aan een wandelstokrace door de straten van Almkerk? Eeuwelingen genoeg die fanatiek met je mee zullen doen.

"Gezond en vitaal is daarmee het uitgangspunt."

En dat is boffen toch, want de gemiddelde levensverwachting in de wereld is 'slechts' 72 jaar. Niet echt heel oud dus. Maar goed, er wordt dan ook niet overal op de wereld jeu de boules gespeeld.

De vijf blue zones in de wereld, Altena is in ontwikkeling.
De vijf blue zones in de wereld, Altena is in ontwikkeling.

Dat het de krasse oudjes in de 'blauwe zones' al jaren lukt om minstens honderd kaarsjes uit te blazen, kun je een mirakel noemen. Gemeente Altena heeft daar een ander woord voor: toekomstvisie. 'Gezond en vitaal is daarmee het uitgangspunt geworden', zo valt in het document te lezen.

Door onder andere beter te letten op je slaap- en voedingspatroon, stress te vermijden, voldoende te bewegen en sociale contacten aan te gaan, kan de immens hoge leeftijd bereikt worden.

“Aangeleerd gedrag is vrij hardnekkig."

De ambitie om van de gemeente Altena de zesde blue zone ter wereld te maken, bestond al enige tijd onder de inwoners, ondernemers en tal van instellingen. Dit jaar vond de gemeenteraad het belangrijk om de daad bij het woord te voegen. Sportwethouder Shah Sheikkariem is ervan overtuigd dat zijn gemeente alles in huis heeft om op de bijzondere wereldranglijst te komen.

Zomercolumn

De regioverslaggevers van Omroep Brabant brengen in augustus zomercolumns uit hun regio. Je leest en bekijkt ze online en in de nieuwsuitzending op televisie. Vandaag gaat verslaggever Niek de Bruijn (regio Altena, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout) naar een plek waar je straks met gemak een eeuw oud kunt worden. Heb jij nieuws voor Niek? Stuur dan jouw tip naar: [email protected]

Inmiddels zijn buurtsportcoaches aangesteld, wordt beweging op schoolpleinen gestimuleerd, wordt er gewerkt aan een rookvrije generatie en krijgen sportkantines een gezonder aanbod. Zo mysterieus hoeft een blue zone blijkbaar niet te zijn.

Niet met het vingertje gaan wijzen, maar positief stimuleren is hier volgens leefstijlcoach Nanda Visser uit Werkendam van belang. “Aangeleerd gedrag is vrij hardnekkig. Als onze kinderen van jongs af aan leren gezonde keuzes te maken – denk aan: elke dag een stuk fruit eten en water drinken – dan hebben ze daar hun hele leven profijt van.”

"Een stukje zingeving. Dat werkt op de lange termijn."

Jong geleerd, oud gedaan dus. Simpel toch? Als het Altena op deze manier gaat lukken, dan is het mysterie van de blue zones vanaf nu ontrafeld. Toch jammer, want we houden er altijd wel van om ons hoofd te breken over raadselachtige, ondoorgrondelijke gebeurtenissen. Dat is weer goed voor je brein trouwens.

Leefstijlcoach Nanda Visser (foto Niek de Bruijn)
Leefstijlcoach Nanda Visser (foto Niek de Bruijn)

Leefstijlcoach Nanda heeft nog een belangrijke tip om ook na je honderdste nog te kunnen genieten van - laten we als voorbeeld nemen - de Biesbosch. "Het is belangrijk dat je stilstaat bij wat jij belangrijk vindt in het leven." Ze legt het verder uit: “Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit? Een stukje zingeving. Dat werkt op de lange termijn."

"Mensen verleiden tot gezondere keuzes."

Binnen één generatie moet het voor elkaar zijn in de gemeente die op 1 januari al zes 100-plussers telde. “We streven ernaar dat de gemeente binnen 15 tot 20 jaar een gezonde leefomgeving is voor onze inwoners”, is wethouder Sheikkariem van overtuigd. “Over vijf jaar staan we al op de drempel van waar zij zich nu al bevinden”

En ook de leefstijlcoach denkt er zo over: “Als we mensen kunnen verleiden tot gezondere keuzes, dan denk ik dat we positieve stappen kunnen zetten”, zegt Nanda hoopvol.

Kortom laat die zeecontainer met al jouw verhuisdozen op weg maar Griekenland of Japan maar rechtsomkeer maken. Zoek een idyllisch plekje in Altena, wacht geduldig af én laat het even los. Dat laatste heeft sowieso al een positief effect op stress.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!