Eindhoven Airport start systemen op na dag vol ellende door storing

19 juli om 20:34 • Aangepast 31 juli om 02:06
nl
Eindhoven Airport meldt vrijdagavond dat de systemen op de luchthaven weer worden opgestart na problemen door de wereldwijde computerstoring. Medewerkers 'blijven er hard aan werken' om passagiers zo snel mogelijk op de plek van hun bestemming te krijgen, schrijft het vliegveld op X.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

De hele dag ondervond Eindhoven Airport flinke problemen, doordat de systemen van de airlines door de storing niet meer beschikbaar waren voor de luchthaven. Het was onmogelijk om gegevens van luchtvaartmaatschappijen te koppelen aan check-ins, aldus een woordvoerster van de luchthaven.

Ellenlange rijen bij incheckbalies
Het leidde tot ellenlange rijen bij de incheckbalies. Het inchecken van ruimbagage en passagiers moest handmatig gebeuren. Ook mensen die thuis hadden ingecheckt, moesten vanwege de storing mogelijk alsnog handmatig inchecken. Sommige reizigers stonden langer dan vier uur te wachten.

Uiteindelijk werden tien vluchten geannuleerd, en vele andere vluchten liepen lange vertragingen op.

LEES OOK: Daar sta je dan: 'We hebben geen idee of we nog kunnen vliegen'
Het ging mis bij een update van het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf Crowdstrike. Overal ter wereld kwamen systemen plat te liggen.

Problemen bij Schiphol en ziekenhuizen
Op Schiphol zijn tot nu toe tweehonderd vluchten geannuleerd, en 150 vluchten vertrokken met vertraging. Terminals in de Rotterdamse haven lagen stil, omdat laden en lossen onmogelijk was. Bij verschillende ziekenhuizen werden afspraken en operaties geschrapt, en op verschillende plaatsen reden geen bussen.

Geen hinder op zaterdag
"Het was een hectische dag”, zegt Judith de Roy, woordvoerster van Eindhoven Airport, zaterdagochtend. “We hebben geen enkele hinder meer van de computerstoring. Er zijn tien vluchten geannuleerd. We hebben geprobeerd om de mensen zo goed als mogelijk te informeren. Het is vervelend voor de reizigers. Maar 53 van de 63 vluchten zijn wel doorgegaan.”

De Roy: “Een paar uur later op de vakantiebestemming zit niemand op te wachten. Maar dit was overmacht. Daar kon Eindhoven Airport en de vliegmaatschappijen niets aan doen. Gelukkig was er veel begrip bij de reizigers. Het overgrote deel van de reizigers is op de bestemming gekomen, zij het wat later.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.