Politie waarschuwt voor ontsnapte serval: 'Houd huisdieren binnen'

20 juli om 09:03 • Aangepast 31 juli om 02:05
nl
In de Helmondse wijk Houtsdonk, in de buurt van de Jac. Heerenstraat, is opnieuw een serval ontsnapt. De politie verstuurde vrijdagnacht een Burgernetmelding naar alle telefoons in Helmond. Daarin werd opgeroepen honden en katten binnen of aangelijnd te houden. Het dier kan namelijk gevaarlijk zijn.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Een serval is een middelgrote katachtige met zeer lange poten (relatief de langste poten van alle katachtigen), grote oren, een kort staartje en een lange nek. Het dier, dat van oorsprong voorkomt in Afrika, heeft een gestippelde vacht.

De tijgerkat kan gevaarlijk zijn. Daarom moeten mensen 112 bellen en zelf geen actie ondernemen als ze de serval zien. De politie heeft gezocht naar het dier, maar nog niet gevonden.

De melding werd vrijdagnacht verstuurd (foto:: SQ Vision).
De melding werd vrijdagnacht verstuurd (foto:: SQ Vision).

Nationaal nieuws
Het is niet voor het eerst dat de Helmondse wijk op zijn kop staat vanwege een ontsnapte serval. Ook in het najaar van 2023 werd zo'n melding verstuurd. Het duurde toen dagen voordat de katachtige werd gevangen. Volgens de politie lijkt het erop dat dit hetzelfde dier is.

Begin juni ging er ook in Tilburg een serval vandoor, in de buurt van de Bundersestraat. Dit dier werd korte tijd later weer teruggevonden.

Lijst van verboden huisdieren
De serval staat sinds kort op de lijst van verboden huisdieren in Nederland. Er geldt wel een overgangstermijn. Wie voor 1 januari 2024 zo'n dier al in huis had, mag het gewoon houden totdat het doodgaat.

DIT VIND JE VAST OOK BOEIEND:

Een serval is echt een roofdier, dat instinct heeft dit vermiste dier ook

In 2023 ging het om deze ontsnapte serval (archieffoto Omroep Brabant).
In 2023 ging het om deze ontsnapte serval (archieffoto Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!