Warmste dag van het jaar in Brabant, maar hete dag eindigt met code geel

20 juli om 14:35 • Aangepast 31 juli om 02:05
nl
Het kan ook bijna niet anders na al die druildagen, maar deze zaterdag hebben we de warmste dag van het jaar te pakken. In Eindhoven werd 31,6 graden gemeten. Dat is iets warmer dan op 26 juni, toen de hoogst gemeten temperatuur 31,5 graden was, in Gilze Rijen.

Eindhoven was zaterdag overigens niet het allerwarmste plekje van Nederland. Dat was het Limburgse Ell, waar het met 31,9 graden nog net iets meer puffen en zweten was.

"Op sommige plekken word je vanavond kletsnat."

Deze tropische dag kan op sommige plekken eindigen met stevige regen- en onweersbuien. Het KNMI heeft daarom code geel afgegeven tussen vijf uur 's middags en tien uur 's avonds. Maar de meeste mensen zullen hier weinig van merken, benadrukt Raymond Klaassen van Weerplaza.

"Het zijn zeer lokale buien", vertelt Klaassen. "Dit betekent dat het op de meeste plaatsen gewoon een prachtige zomeravond zal zijn. Maar op een enkele plek kan deze avond een pittige regen- of onweersbui overtrekken, mogelijk met windstoten. Daar kan dan in korte tijd veel water vallen en dit zou lokaal voor overlast kunnen veroorzaken."

Volgens de weerman lijkt het erop dat het vooral op plaatsen in de oostelijke helft van Brabant gaat plenzen. "Die buien hangen nu boven België en moeten nog oppoppen. Maar nogmaals: heel lokaal. Op verreweg de meeste plaatsen blijft het droog. Maar als er een bui overkomt, is dat met windstoten en wordt je kletsnat."

"Vanaf zondag wordt het wat kouder."

Na deze zaterdag zijn we voorlopig van die tropische temperaturen af. "Vanaf zondag zal de temperatuur wat lager uitkomen. Zondag wordt het 23 of 24 graden, met wat meer wolkenvelden. De zon is er dan ook bij en zo nu en dan kan er een bui overtrekken."

Maandag ziet eruit als een droge dag, met wolkenvelden en soms zon bij een temperatuur van 22 tot 23 graden. "Dinsdag zou ik de paraplu bij de hand houden. Dan komen meer buien uit het westen opzetten. De tweede helft van de week ziet er echter weer goed uit. Dan is het tussen de 21 en 23 graden, met zonnige perioden en droog weer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!