Pittige tocht van Texel naar Esch voor het KWF: 'Alles voor het goede doel'

20 juli om 21:00 • Aangepast 31 juli om 02:06
nl
De Nijmeegse Vierdaagse? Nee, deze acht jongens liepen afgelopen week zo'n 185 kilometer van Texel naar hun eigen dorp Esch. De vriendengroep ging maandagochtend van start en kwam zaterdagmiddag aan in Esch. Niet alleen om zichzelf uit te dagen, maar ook om geld op te halen voor het goede doel, KWF Kankerbestrijding. "We hebben het gehaald. Het was echt een leuke en vermoeiende ervaring", vertelt Lars, die meedeed aan de tocht.
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door

Het begon als een geintje, maar het groeide al snel uit tot een serieus project. De Lochtetocht, zoals de jongens het noemen, is een wandeling van zes dagen die start op Texel en eindigt in Esch.

"De eerste twee dagen waren wel heftig. We liepen twee keer 47 kilometer. De dag daarna was het 28 kilometer, maar dat was alsnog pittig na twee van die zware dagen", vertelt Lars na aankomst. "Het is lekker om weer terug te zijn. Iedereen was er ook wel aan toe. We sliepen de afgelopen dagen in kleedkamers van sportclubs, maar je eigen bedje ligt toch beter."

"Ik heb een plukje haar oranje laten verven en een oorbel laten zetten."

Niet alleen de kilometers vielen de mannen zwaar, onderweg moesten ze ook nog opdrachten uitvoeren. De groep had allerlei 'challenges' bedacht. Als een bepaald streefbedrag werd behaald, dan moest een van de jongens een opdracht uitvoeren. Het lot besloot telkens wie de pineut was. "We hebben zo'n 38 challenges gedaan", vertelt Bram. "Zelf heb ik een plukje haar oranje laten verven en ik heb een oorbel laten zetten. Het was een hele mooie ervaring met een paar goede maten."

Mensen konden dus niet alleen doneren voor de tocht zelf, maar ook voor die individuele uitdagingen. Een van die uitdagingen was: in het water springen. De afgelopen dagen voerde steeds een van de jongens een opdracht uit, maar deze uitdaging besloten ze samen te doen. Zo gezegd, zo gedaan. Bij aankomst in Esch sprongen de jongens met z'n allen van de steiger het water in. "Dat hebben die voetjes wel verdiend", klonk het vanuit het water.

"De teller staat op ongeveer 12.000 euro, maar er komen vandaag nog donaties bij."

Het streefbedrag van de groep was 10.000 euro voor het KWF. Dat hebben ze ruim gehaald, vertelt Marijn nadat hij met de jongens weer uit het water is geklommen. "De teller staat op ongeveer 12.000 euro, maar er komen vandaag nog donaties bij. Vanavond reiken we het bedrag uit in het café. We gaan zo eerst douchen en dan feesten met een verdiend biertje."

Bij de afsluiting van de tocht waren ook familieleden aanwezig voor de terechte klopjes op de schouder. "Echte bikkels hoor", vertelt Ria, de moeder van Dirk. "Volgens mij was het zwaar, maar het is mooi hoe ze dit samen hebben gedaan. Niemand is uitgevallen en ze hebben elkaar op de been gehouden. Gewoon een topprestatie", vertelt ze trots.

Ook Maureen vindt het knap van de jongens. Zij is de moeder van Luuk en Chiel, die allebei meeliepen. "Ik ben erg blij dat ze weer terug zijn, het was stil in huis", lacht ze. Haar zoon Chiel moest als opdracht zijn haar millimeteren. "Het staat hem goed. En het heeft 500 euro opgeleverd. Alles voor het goede doel!"

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Hete peper eten of haar millimeteren, deze vrienden doen het voor het KWF

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!