Dit is waarom servals vaak ontsnappen: 'Glipt weg als het kan'

21 juli om 18:00 • Aangepast 31 juli om 02:06
nl
Het is zondag nog niet duidelijk waar de ontsnapte serval is. De tijgerkat ontsnapte vrijdagnacht in de Jac. Heerenstraat in Helmond. Mensen werden gewaarschuwd om honden en katten vooral binnen of aangelijnd te houden. Dit is niet de eerste keer dat een tijgerkat in de Helmondse wijk ontsnapte. Volgens Peter de Haan van Stichting AAP hoort dat bij de aard van het beestje. "Het heeft van nature de drang om te jagen."
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Een serval is oorspronkelijk een wild dier en komt voor in Afrika. Het dier was afgelopen jaren een populair huisdier en werd veel aangeboden door fokkers en via Marktplaats. Sinds kort staat het dier op de lijst van verboden huisdieren in Nederland. Er geldt wel een overgangstermijn. Wie voor 1 januari 2024 zo'n dier al in huis had, mag het gewoon houden totdat het doodgaat.

Dat een serval ontsnapt, komt vaker voor. Volgens De Haan komt dat doordat het oorspronkelijk een wild dier is. "De in Nederland gehouden servals zijn niet gedomesticeerd. Dat is een methode van mensen om gedrag van dieren te veranderen. Ook al beweren sommige fokkers dat ze tam zijn", zegt De Haan.

"Het zijn dieren die pas enkele generaties bij mensen zijn. Een serval is een roofdier en die wil graag jagen. Het is zijn instinct om zijn leefgebied te vergroten. Als de serval de kans krijgt, dan doet hij dat."

"Als je een deur opent, glipt een serval naar buiten."

Elke gelegenheid om te ontsnappen zal de serval dus aangrijpen, zegt De Haan. "Zeker als je hem opsluit in huis. Dus iedere keer als je de deur opent of op een kier laat staan, glipt de serval naar buiten. Dat zien we tientallen keren per jaar gebeuren."

LEES OOK: Damian kwam loslopende serval tegen: 'Ik ging voorzichtig naar achteren'

De tijgerkatten houden er ook niet van om in kleine ruimtes te zitten, weet de woordvoerder van stichting AAP. "Een serval vindt het niet fijn om opgesloten te zitten. Hij wil jagen. Daarom zijn ze ook ongeschikt als huisdier", meent hij.

"Uiteindelijk komt een serval terug naar de plek waar hij eten krijgt."

De Haan hoopt dat de ontsnapte serval snel wordt gevonden. Als dat niet zo is, verwacht hij overigens dat het dier zelf ook snel zijn weg weer terug zal vinden. "Het is niet fijn voor het dier om daar rond te lopen. Hij raakt er gestrest van. We zien meestal dat een serval uiteindelijk weer naar de omgeving van zijn huis gaat. Hij wil naar de plek hij gewend is om eten te krijgen. Laten we hopen dat deze serval dat ook doet en dat er geen ongelukken gebeuren."

Mensen die een serval zien, kunnen het beste contact opnemen met het alarmnummer 112. Zelf actie ondernemen wordt afgeraden.

Het is niet voor het eerst dat een serval ontsnapte in de omgeving van de Jac. Heerenstraat in Helmond. Dat gebeurde in 2023. Het duurde toen dagen voordat de katachtige werd gevangen. Begin juni ging er ook in Tilburg een serval vandoor, in de buurt van de Bundersestraat. Dit dier werd korte tijd later weer teruggevonden.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Politie waarschuwt voor ontsnapte serval: 'Houd huisdieren binnen'

Serval loopt los in woonwijk: dit is hoe gevaarlijk het dier kan zijn

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!