Video

Familie zwaait zwemploeg uit voor Olympische Spelen: 'Hoop op podiumplaats'

21 juli 2024 om 15:17 • Aangepast 31 juli 2024 om 02:06
nl
Van een dikke knuffel voor vader, moeder of hond tot een kus voor de partners: zondagochtend werd een deel van de Nederlandse zwemploeg in Eindhoven uitgezwaaid door familie en vrienden. Onder hen waren de vader, zus en vriendin van Stan Pijnenburg uit Haaren. “We zijn erbij in Parijs en zijn trots dat we zijn slotstuk als topsporter mee af kunnen sluiten.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Voor Stan (27) komt er na de Olympische Spelen een einde aan een lange topsportcarrière. De voorbereiding op deze Spelen was verre van vlekkeloos. Vorig jaar liep hij na de terugvlucht vanuit een trainingskamp op Curaçao trombose op en dat bezorgde hem een longembolie en longinfarct. “Het was nogal een taai jaar voor Stan”, vertelt zijn zus Sanne uit Oisterwijk.

“Dat hij nu in Parijs in actie komt, is daarom extra fijn. Zijn voorbereiding de laatste maanden was goed. We hopen altijd op een podiumplaats. Maar het belangrijkst is dat hij na afloop tevreden terug kan kijken, dan zijn wij dat ook.”

LEES OOK: Longembolie en longinfarct gaat Stan Pijnenburg niet van Spelen houden

Zenuwachtig is Sanne nog niet. “Ik heb er vooral veel zin in. Over een paar weken op de tribune bij de 4x100 meter wisselslag zal dat anders zijn. Dan is het 48 seconden volle bak meejuichen. Wat ben ik blij dat Stan geen tien minuten hoeft te zwemmen.”

Familieleden van Sam van Nunen. Vader Maarten links met naast hem broer Pim en moeder Jettie (Foto: Leon Voskamp).
Familieleden van Sam van Nunen. Vader Maarten links met naast hem broer Pim en moeder Jettie (Foto: Leon Voskamp).

Van de Nederlandse zwemmers wonen Marrit Steenbergen, Maaike de Waard, Kim Busch, Janna van Kooten, Imani de Jong en Nyls Korstanje op loopafstand van het Pieter van den Hoogenband zwemstadion of in de omgeving van Eindhoven. En naast Haarenaar Stan Pijnenburg is ook Sam van Nunen een echte Brabantse. De 23-jarige zwemster komt uit Veghel, maar ging op haar veertiende zelfstandig in Eindhoven wonnen, vlakbij de traininslocatie.

"We gingen met Sam kijken naar een kamer waar ze toen een paar keer per week kon blijven", herinnert vader Maarten zich. "Op de terugweg naar Veghel zei ze al dat ze dit heel graag wilde. We zijn omgedraaid en het was zo geregeld. Voor ons was het drie keer slikken, want Sam was pas veertien jaar oud. Maar het was haar keuze en je ziet nu wat het heeft opgeleverd", zegt de trotse vader.

Moeder Jettie noemt Sam een sociale en gedisciplineerde vrouw. “Ze heeft, net als andere zwemmers, er zoveel voor gedaan en voor gelaten. We hebben haar daarin zoveel mogelijk gesteund. Dat Sam nu naar de Olympische Spelen gaat, kan ik bijna niet in woorden uitdrukken. We zijn als familie supertrots.”

"Qua talent moeten we een generatie teruggaan."

Maarten staat zijn dochter voor het eerst uit te zwaaien voor de Spelen, maar hoopt dat nog vaker te mogen doen. "Sam doet mee met de estafette, maar haar grote doel is om over vier jaar individueel mee te doen", zegt hij.

"Van wie ze dat zwemtalent heeft? Daarvoor moeten we een generatie teruggaan, want mijn vader kon goed zwemmen. Ik heb ook gezwommen, maar dat was omdat ik toch moest wachten tijdens de trainingen van Sam. Als ze me een halve baan voorsprong geeft op de honderd meter, dan wint ze nog.”

Hoe is het met de spanning bij Sam zelf? "Die is er nog niet, ik heb er vooral heel veel zin in", zegt ze. "De afgelopen weken duurden zo lang, nu gaan we eindelijk naar Parijs. Heel bijzonder dat mijn familie straks op de tribune zit."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Deze kinderen hebben een topsporter als juf: 'Kijken wedstrijden op school'

Documentaire

Omroep Brabant zendt volgende week zondag 28 juli om 18.00 uur een documentaire uit over het leven van Stan Pijnenburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!