Video

Water spoot tijdens regenbui uit de wc van Mike: 'Hele nacht gedweild'

21 juli om 17:30 • Aangepast 31 juli om 02:04
nl
Mike en zijn oma Greet konden hun ogen amper geloven zaterdagnacht. Mike woont in een appartement op de eerste etage in het Citycentrum, een groot winkelcentrum in Veldhoven. De straten rondom het gebouw liepen 's nachts volledig onder water door de hevige regen. En ook bij Mike was het raak, voor de zoveelste keer. Zijn oma hielp hem de hele nacht met dweilen. "Het water spoot zo uit de wc", vertelt Greet.
Profielfoto van Ron VorstermansProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Door de flinke regen en het onweer van zaterdagnacht boven onze provincie stonden op veel plekken straten blank. Zo werden wegen in Veldhoven afgesloten voor verkeer, vanwege het vele water. En dus ook rond het Citycentrum aan de Meent.

Mike woont op zich hoog genoeg om 'veilig' te zijn voor het water. Het kan niet zomaar door de voordeur naar binnenstromen, want hij woont op de eerste etage. Toch ging het afgelopen nacht mis. Het water spoot via de wc en afvoerputjes in de badkamer omhoog.

Om vier uur 's nachts barstte de ellende los, legt zijn oma Greet de Leeuw uit. Zij schoot hem in alle paniek te hulp toen haar kleinzoon opbelde. "Er was hier geen houden aan. Het liep zo via de gang de slaap- en woonkamer in. Het was verschrikkelijk, we konden er niets aan doen", zegt Greet.

"Het kost iedere keer een hoop geld."

Greet en Mike hebben in allerijl geprobeerd het water tegen te houden met handdoeken en oude kleren, maar dat haalde amper iets uit. Bovendien is het niet de eerste keer dat de regen voor ellende zorgt in het appartement, zegt zijn oma. Het water zou al vier keer eerder op deze manier omhoog zijn gekomen via de wc en badkamer.

LEES OOK: Kamers van bewoners in verzorgingshuis overstroomd: 'Nog nooit meegemaakt'

Al dat water laat flink wat sporen na. Het laminaat begint inmiddels op te krullen. Mike heeft zijn tapijt afgelopen nacht weg moeten gooien. Hij wil zondag het liefst zo snel mogelijk weg, want het ruikt door alle wateroverlast binnen niet fris meer.

Stichting Woonbedrijf uit Eindhoven herkent het probleem en weet dat het al langer speelt. "We vinden het vreselijk voor de bewoner dat dit gebeurt is en proberen mee te denken over een oplossing", zegt een woordvoerder.

In november heeft de woningcorporatie een inspectie gedaan en met een camera in de riolering gekeken. Daaruit bleek dat het probleem niet in het gebouw van Mike zit, maar bij het gemeentelijk riool. "De gemeente adviseerde ons om ‘bladvangers’ te plaatsen om de druk op de riolering te verlichten. We dachten dat het probleem daarmee was opgelost, maar helaas blijkt nu, vijf maanden later, dat dit toch niet helpt."

Het woonbedrijf zegt dat ze goed contact hebben met de bewoners en de gemeente en dat ze direct weer gaan kijken of ze een andere oplossing kunnen vinden om het probleem blijvend op te lossen.

"Ik ben meteen hierheen gereden. Of ja, gezwommen eigenlijk."

"Het kost iedere keer een hoop geld", verzucht Greet. "Nieuw parket, nieuw vloerkleed, nieuwe kleren. Dan hoef je nog niet eens te praten over de vele uren dat we hier staan te dweilen. Wij hebben van vier uur 's nachts tot tien uur 's ochtends gedweild. Daarna waren we helemaal gebroken." Maar ze heeft het met liefde voor haar kleinzoon over. "Natuurlijk. Ik ben meteen hierheen gereden. Of ja, gezwommen eigenlijk. Van rijden was hier amper sprake", besluit ze lachend.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Flinke buien leiden tot ondergelopen straten, sportschool staat blank

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!