Video

Eindhovense robotvoetballers onverslaanbaar: weer WK gewonnen

21 juli om 17:06 • Aangepast 31 juli om 02:05
nl
Studenten van de TU in Eindhoven zijn zondag opnieuw wereldkampioen robotvoetballen geworden. Hun team, Tech United, won op eigen bodem de finale van het Chinese BigHeroX met 6-1. De Eindhovense robots blijken onverslaanbaar, want dit is al het achtste jaar op rij dat het team wint.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

“Dit is fantastisch natuurlijk”, reageert teamlid Ferry Schoenmakers dolenthousiast. “China is jarenlang onze grootste concurrent geweest. In 2013 was het WK ook in Eindhoven en lukte het ons niet om van China te winnen. Nu hebben we eindelijk ook op eigen grond revanche kunnen nemen. Dat voelt wel heel goed.”

De robots die tijdens de Robocup op het veld staan, worden voorafgaand aan het toernooi door de teams zelf gebouwd en geprogrammeerd. Maar tijdens de wedstrijden moeten de robots alles zelf doen, er komt geen mensenhand aan te pas. “Wij kijken echt alleen toe. De enige die mag ingrijpen is de scheidsrechter, die roept vrije trap of penalty's en daar luisteren de robots naar.”

LEES OOK: Robocup in Eindhoven, wereld komt samen om robots te verbeteren

In teams van vijf tegen vijf werden de wedstrijden gespeeld. “Bovenop iedere robot zit een camera”, vertelt Ferry. Daarmee kunnen ze om zich heen kijken waar de bal, de andere spelers en de witte lijnen zijn. “En de robots zitten met elkaar in een wifinetwerk, zodat ze kunnen communiceren en tactieken kunnen afspreken.”

“Succesfactor is de grote toewijding van ons team."

En die robots zijn in Eindhoven zo goed opgevoed dat ze inmiddels onoverwinnelijk zijn. Jarenlang was het stuivertje wisselen met China om de beker, maar de afgelopen jaren winnen de Eindhovenaren keer op keer.

“Dat komt denk ik echt door de grote toewijding van ons team”, zegt Ferry. “Wij zijn de hele week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in die hal aanwezig geweest, om de software aan te passen, bugs op te lossen en nieuwe strategieën te proberen. Dat zie je anderen niet doen. En dat werpt zijn vruchten af.”

Tienduizenden bezoekers kwamen de afgelopen dagen naar Eindhoven voor het toernooi. In totaal deden driehonderd teams mee in vijf categorieën. Volgend jaar is het robottoernooi in Brazilië.

Hier zie je hoe die wedstrijden deze week in zijn werk gingen:

Foto: Bart van Overbeeke.
Foto: Bart van Overbeeke.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!