Bijna 200 treinstoringen in zes maanden, dit zijn de oorzaken

22 juli om 15:00 • Aangepast 31 juli om 02:05
nl
Het afgelopen half jaar stonden treinen ruim 333 uur stil in Brabant. Op sporen tussen Den Bosch, Tilburg, Eindhoven, Breda en Roosendaal waren er 179 storingen, meestal veroorzaakt door een defecte trein. Dat blijkt uit een analyse door Omroep Brabant van storingsmeldingen van de NS.
Profielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

Gemiddeld duurt een treinstoring in Brabant 39 minuten en 16 seconden. De langste storing duurde 19 uur en 33 minuten: op 17 januari stond het treinverkeer enorm lang vast bij Eindhoven Centraal doordat het die dag flink sneeuwde. In totaal stonden treinstellen de afgelopen zes maanden 333 uur en 10 minuten stil op Brabantse trajecten, gemiddeld iets meer dan 1 uur en drie kwartier per dag.

De meeste van deze storingen kwamen door defecte treinen. Dat gebeurde maar liefst 59 keer. Bijna een derde (33 procent) van alle storingen op het spoor in onze provincie werd hierdoor veroorzaakt. Ook waren er negentien aanrijdingen (10 procent) en liep er zestien keer iemand op het spoor (9 procent).

Klik op de staven om het exacte aantal storingen te zien:

Wachten op privacy instellingen...

Naast de bovenstaande aanleidingen, werden de overige zestig vertragingen veroorzaakt door onder andere wisselstoringen (zeven keer), een defect spoor (zeven keer) en koperdiefstal (één keer). Ook bevindt er zich van alles op het spoor, niet alleen mensen. De trein kon zestien keer niet vooruit omdat er personen op het spoor liepen, maar ook rommel (drie keer), bomen (twee keer) en dieren (één keer) op het spoor zijn boosdoeners.

LEES OOK: Storingen op het spoor: hier sta je het vaakst stil

De meeste storingen duren dertig minuten tot een uur; 46 keer om precies te zijn. Het ging dan meestal om personen op het spoor of defecte treinstellen. De vijf langste storingen waren met name het gevolg van defecten aan het spoor.

Drie van de vijf storingen van boven de tien uur kwamen doordat het spoor kapot ging. Verder reden er ruim twaalf uur lang geen treinen op 23 mei tussen Eindhoven en Utrecht door een defecte bovenleiding en was sneeuwval de boosdoener van de langste storing die meer dan negentien uur duurde.

Klik op de staven om het exacte aantal storingen te zien:

Wachten op privacy instellingen...

Tussen Breda en Tilburg staat de trein het vaakst stil. Vanaf het eerste meetmoment in 2011 waren er maar liefst 979 storingen op dit traject. Geplande werkzaamheden zijn niet meegenomen in dit aantal.

Klik op de staven om het exacte aantal storingen te zien:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!