Molotovcocktail tegen huis en onder auto, celstraffen tot twee jaar

22 juli om 15:30 • Aangepast 31 juli om 02:03
nl
Een 23-jarige man uit Eindhoven en een 41-jarige man uit Rotterdam zijn maandag veroordeeld voor brandstichting in Nuland met twee molotovcocktails. Ze gooiden de brandende flessen onder een auto en tegen een huis aan de Akkerpolei in Nuland. De man uit Eindhoven moet van de rechter in Den Bosch twee jaar de cel in, de man uit Rotterdam anderhalf jaar.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

"Verdachten hebben aangegeven dat het doel van de brandstichting afschrikken was. Dat je brand sticht, omdat de ex-partner het niet eens is met de nieuwe relatie is schokkend en nietsontziend", motiveerde de rechtbank.

De bewoonster van het huis aan de Akkerpolei denkt dat haar ex, Antoon R. achter de brandstichting zit. Hij zat op het moment van de brandstichting vast voor het ontvoeren van zijn ex. De 23-jarige man heeft telefonisch contact gehad en is de dag voor de brand, op bezoek geweest in de gevangenis. Tijdens een eerdere zitting wilde hij niet zeggen wanneer en van wie hij de opdracht heeft gekregen. “Ik spreek niet in volledige vrijheid", zei hij toen.

Maar het feit dat de mannen de opdracht hebben aangenomen neemt de rechter hen al kwalijk. De Rotterdammer (41) werd veroordeeld tot anderhalf jaar cel. De man uit Eindhoven tot twee jaar gevangenisstraf. Dit omdat de politie na zijn aanhouding twintig gram cocaïne in zijn auto vond.

"Hun actie was levensbedreigend gevaarlijk voor de bewoners."

Op 1 september vorig jaar gooide de 23-jarige verdachte een brandende fles met benzine aan de achterkant van het huis in Nuland tegen de serre. De fles doofde uit zichzelf en er raakte niemand gewond. Ondanks dat was het een 'heel gevaarlijke' situatie omdat op dat moment vier volwassenen, een kleuter en een pasgeboren baby in het huis waren. De 41-jarige man gooide een molotovcocktail onder de auto die naast het huis geparkeerd stond. De auto vatte vlam en was niet meer te redden.

Beide verdachten legden eerder al een bekennende verklaring af en ze betuigden meerdere keren spijt. Ze noemden hun actie dom en niet doordacht. "Hun actie was levensbedreigend gevaarlijk voor de bewoners. Gelukkig is er geen schade ontstaan aan de woning, maar dat is zeker niet te danken aan de verdachten", motiveerde de rechter.

De slachtoffers zijn inmiddels verhuisd, maar ze zijn nog steeds bang. Ze hebben net als de officier nadrukkelijk verzocht om een contactverbod. Daar ging de rechtbank in mee.

LEES OOK: Eerder eiste de officier van justitie nog celstraffen tot 3,5 jaar

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!