Van Harrie tot Raïsa, deze Brabantse toppers gaan we zien op de Spelen
Chef de mission Pieter van den Hoogenband is een Brabander en weet wat het is om olympisch goud te winnen. Harrie Lavreysen kent dat gevoel ook dankzij twee titels in Tokio. De baanwielrenner uit Luyksgestel hoopt daar in Parijs bij de sprint, teamsprint en keirin drie gouden plakken aan toe voegen. Bij de vrouwen komt Hetty van de Wouw uit Kaatsheuvel ook op drie onderdelen op de wielerbaan in actie.
De hockeyvrouwen zijn de grote favoriet voor goud. De selectie bestaat uit veel spelers met Brabantse roots. Laura Nunnink (Eindhoven), Joosje Burg (Veghel), Frédérique Matla (Valkenswaard), Marleen Jochems (Breda), Pien Sanders (Udenhout), Yibbi Jansen (Gemonde), Lisa Post (Eindhoven), Reneé van Laarhoven (Tilburg) en Freeke Moes (Moergestel) gaan voor de hoogste trede op het podium.
De hockeymannen met Joep de Mol (Berkel-Enschot), Floris Wortelboer (Teteringen) en Tjep Hoedemakers (Geldrop) gaat onder leiding van bondscoach Jeroen Delmée en assistent Eric Verboom uit Boxtel een gooi doen naar een medaille. Tijmen Reyenga uit Den Bosch is reservespeler.
Allez Brabant
Benieuwd naar de Brabantse prestaties in Parijs? Omroep Brabant is erbij! Kijk vanaf maandag 29 juli naar Allez Brabant. Iedere werkdag om 17.45 uur!
Bij de zwemmers is onze provincie ook goed vertegenwoordigd. Met Sam van Nunen uit Veghel en Stan Pijnenburg uit Haaren zitten er twee echte Brabanders in de zwemploeg. Marrit Steenbergen, Maaike de Waard, Kim Busch, Janna van Kooten, Imani de Jong en Nyls Korstanje zijn jaren geleden of recent voor de sport naar Eindhoven of omgeving verhuisd. Vooral Steenbergen wordt gezien als een kandidaat voor het podium.
Een opvallende rol is er voor Sharon van Rouwendaal. De regerend wereldkampioen 10 kilometer open water verhuisde dit jaar naar Gemert. Zij won goud op de Olympische Spelen in Rio (2016). Vier jaar later behaalde ze het zilver en deze zomer is ze in Parijs weer een van de topfavorieten voor Olympisch goud op de 10 kilometer. Daarvoor moet ze een opmerkelijk parcours afleggen: de Seine. De rivier die dwars door Parijs loopt is sinds kort voorzien van een zuiveringsinstallatie van enkele honderden miljoenen euro's. Volgens de organisatie is de rivier nu veilig om in te zwemmen.
LEES OOK: Familie zwaait zwemploeg uit voor Olympische Spelen: 'Hoop op podiumplaats'
Maya Kingma zwemt ook, maar de Bredase triatlete stapt daarna op de fiets en rent het laatste gedeelte richting de finish. Ze doet individueel mee, maar ook in de mixed team relay.
Op de olympische roeibaan maken Sander de Graaf (Made) en Jacob van de Kerkhof (Helmond) deel uit van de Holland Acht. Dieuwke Fetter uit Dommelen geeft als stuurvrouw de commando’s. Lisa Scheenaard uit Eindhoven draagt tevens het oranje shirt, maar dan in de dubbel twee.
Dat Joris Otten uit Helmond als slalomkanoër mee mag doen, noemt hij onwerkelijk. "Ik heb in de afgelopen jaren gemerkt dat ik tegen een muur van mensen aanbotste die mijn ambities niet serieus namen. Dat dit nu is gelukt, maakt heel veel los bij mij."
LEES OOK: Topsporter na vele tegenslagen naar Spelen: 'Mensen namen me niet serieus'
In het synchroonzwemmen gaan we letten op Noortje en Bregje de Brouwer uit Goirle. Vorige maand pakten de tweelingzussen twee Europese titels, maar hoe gaan ze het op het allerhoogste niveau doen?
Ook in het zwembad, maar dan op hoogte. De Eindhovense schoonspringster Else Guurtje Praasterink vertoont haar kunsten vanaf de 10 meter toren.
Van het zwembad naar de atletiekbaan. Daar gaat het grote talent Niels Laros uit Oosterhout voor een finaleplaats op de 1500 meter. Op het onderdeel tienkamp verraste Eindhovenaar Sven Roosen zichzelf en anderen door een ticket voor Parijs in de wacht te slepen. Op de 4x400 meter estafette bij de vrouwen liggen er kansen voor het podium. Met Cathelijn Peeters (Dongen/Den Bosch), Eveline Saalberg (Vessem) en Anne van de Wiel (Breda) is er veel Brabantse inbreng. Cathelijn loopt ook de 400 meter horden. Bondscoach is Bram Peters uit Heesch.
Over snelheid gesproken, daar houdt Dave van der Burg ook van. De BMX’er uit Heesch werd in eerste instantie niet geselecteerd voor de Spelen, maar mag alsnog als vervanger van olympisch kampioen Niek Kimmann, die een ontstoken hartspier heeft. Dave is onlangs vader geworden, gaat dat hem extra kracht geven?
LEES OOK: Na een diep gat met Dave alsnog naar de Spelen en dat als papa
Op de weg heeft TeamNL met Mathieu van der Poel een topwielrenner in de gelederen. Bondscoach van de mannenploeg is Koos Moerenhout uit Steenbergen. Bij de vrouwen gaat Marianne Vos uit Babyloniënbroek op voor haar vijfde Spelen.
Binnen de vijfkoppige vrouwelijke judoploeg is Brabant zeer goed vertegenwoordigd. Joanne van Lieshout (Lierop, -63 kilo) en Guusje Steenhuis (Grave, -78 kilo) gaan voor een medaille. Sanne van Dijke uit Heeswijk-Dinther pakte in Tokio als enige Nederlandse judoka een medaille en hoopt dat te herhalen in de categorie -70 kilo. Haar voorbereiding verliep echter dramatisch door een hernia.
Met krachtige stoten knokte Chelsey Heijnen zich richting Parijs. De Roosendaalse bokser wil zich in de categorie tot 60 kilo naar een medaille vechten.
Sterk is zeker ook Jermain Grünberg. De Tilburgse turner kende in zijn carrière al vele tegenslagen, maar gaat met het Nederlands team wel naar de Olympische Spelen. Daarmee is zijn droom werkelijkheid geworden.
Menno van Gorp uit Tilburg plaatste zich pas eind juni. Zijn sport breaking staat voor het eerst op het olympisch programma en tevens voor het laatst.
LEES OOK: Breakdancer Menno niet alleen creatief op de dansvloer
Van 70 meter afstand op een bord met gekleurde ringen schieten, daar is Laura van der Winkel heel goed in. De handboogschutter uit Best maakt deel uit van TeamNL, waar de Helmondse Fleur van de Ven reserve is. Bij de mannen is Senna Roos uit Breda reserve.
Het was voor hem de laatste kans om zich te plaatsen en tijdens het kwalificatietoernooi ging Tristan Tulen uitstekend om met die druk. De Bossche degenschermer treedt in Parijs in de voetsporen van Ossenaar Bas Verwijlen.
Een van de mooiste locaties van de komende Spelen is de kasteeltuin van Versailles. Springruiters Harrie Smolders (Lage Mierde) en Maikel van der Vleuten (Someren) leggen daar de lat hoog voor zichzelf en het team. Kim Emmen uit Geldrop is reserve. Dressuurruiter Dinja van Liere uit Uden kende een dramatische Olympische Spelen in 2021 en heeft in Parijs vertrouwen dat het veel beter zal gaan.
LEES OOK: Dinja overwint tegenslagen en gaat voor olympisch succes: 'De druk is er'
Beachvolleyballers Raïsa Schoon uit Werkendam en Katja Stam hebben zich voor de tweede keer geplaatst voor de Olympische Spelen. Ze spelen hun wedstrijden ook op een prachtige locatie, aan de voet van de Eiffeltoren.
Tenslotte voegen we Tisha Volleman toe aan dit overzicht. De turnster uit Eindhoven was eigenlijk reserve, maar is door de blessure van Vera van Pol alsnog opgeroepen.