Video

Gert-Jan in tranen door zijn nieuwe plafondlift: 'Vrijheid terug'

22 juli om 20:23 • Aangepast 31 juli om 02:06
nl
Gert-Jan Jonker (68) uit Etten-Leur heeft het de afgelopen jaren flink voor zijn kiezen gehad. Nadat hij door een verkeersongeluk in een rolstoel terechtkwam, begon de medische molen voor hem. Maar nu heeft hij eindelijk een stukje vrijheid terug. Dankzij een handige plafondlift.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

In tranen zit Gert-Jan in zijn rolstoel, terwijl hij kijkt naar zijn nieuwe aanwinst. "Ja, het doet veel met me", zegt hij. Jarenlang was hij volledig afhankelijk van de thuiszorg, die hem in en uit bed moesten tillen. Dag na dag. Of moest hij zich op de een of andere manier van zijn rolstoel op de wc-pot hijsen. Die slopende periode is nu, eindelijk, voorbij.

"Ik heb eerst wekenlang in mijn rolstoel geslapen, omdat er niemand was om me erin te zetten of eruit te tillen", zegt Gert-Jan. Bij de herinnering alleen al, schiet hij vol. Het voelt duidelijk als een ontzettende rottijd. "Mijn sociale leven was verdwenen."

"Soms lag ik zo lang in mijn bed te wachten, dat het matras vol lag met urine."

Dat het zo niet ging, werd ook zijn begeleiders duidelijk. Gert-Jans zorg werd opgeschaald naar twee bezoeken van de thuiszorg per dag. Eén keer om hem uit bed te halen en één keer om hem er weer uit te tillen. "Maar dan ben je nog steeds gebonden aan tijdstippen, waarop je thuis moet zijn. Soms lag ik zo lang in mijn bed te wachten, dat het matras vol lag met urine."

Daar begon de droom van een plafondlift. Dat had nogal wat voeten in de aarde, tot aan de rechtbank toe. "Het proces was verschrikkelijk, maar eindelijk hangt ie er. Eindelijk heb ik mijn vrijheid terug en kan ik weer zelf mijn bed in en uit. Een nieuw begin", zo omschrijft hij.

"Hoe dit zo heeft kunnen komen? Dat bezuinigen op de zorg, natuurlijk", zegt Gert-Jan zonder enige twijfel. Hij neemt het de politiek wel kwalijk, hoe het zo ver heeft kunnen komen. Trots vertelt hij hoe hij zelf in de Tweede Kamer mocht komen vertellen over zijn verhaal. Ter ondersteuning laat hij zijn foto's met minister Fleur Agema en PVV-leider Geert Wilders zien. "Dus het is jammer dat het met zoveel omwegen moest, maar gelukkig is het nu eindelijk gelukt."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Gert-Jan slaapt 's nachts in zijn rolstoel: 'Geen thuiszorg om te helpen'

Gert-Jan hoeft niet meer in rolstoel te slapen: 'Nog aan het bijtanken'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!