Video

Jessie (15) is dragqueen en straalt met zus en moeder op Tilburgse kermis

24 juli om 11:03 • Aangepast 1 augustus om 02:00
nl
Glunderend van trots kijkt Fleur naar haar kleine broertje Joep, die op Roze Maandag op de Tilburgse Kermis verscheen als dragqueen Jessie Lorray. Met vijftien jaar is de Tilburgse Jessie een van de jongste dragqueens. "Ik durfde zoiets echt nog niet op mijn vijftiende, ik heb daar echt veel respect voor", zegt zus Fleur trots.
Profielfoto van Floortje Steigenga
Geschreven door

Gekleed als dragqueen wordt Joep maandag aangesproken als Jessie en 'zij'. En waar veel jongeren van Jessie's leeftijd in de puberteit zitten, onzeker zijn en zich laten beïnvloeden door meningen van anderen, lijkt dat bij Jessie niet aan de orde: "Mijn opvoeding was heel open-minded. Ik ben niet anders gewend dan dat ik helemaal mezelf kan en mag zijn."

Jessie vertelt over hoe haar grote zus haar toen ze klein was al opmaakte: "Dat wilde ik later zelf ook kunnen. Zo ben ik hier langzaam een beetje ingerold."

"Voorheen hielp ik Jessie met haar make-up en nu helpt ze mij!"

Zus Fleur is zo trots als een pauw: "Ik heb haar hier echt in zien groeien. Ik ga al langer naar de Roze Maandag en om haar dan nu zo mee te mogen nemen, maakt me echt heel trots. Voorheen hielp ik Jessie met haar make-up en nu helpt ze mij, het cirkeltje is rond! Op zo'n jonge leeftijd al zo jezelf zijn, dat durfde ik echt niet. Daar heb ik respect voor."

Ook Jessie's moeder Nicole straalt van trots: "Joep hoefde bij ons nooit uit de kast te komen. Hij was van jongs af aan al Joep, of Jessie. Soms moet ik er nog een beetje aan wennen", zegt ze lachend. "Toen hij vroeger in de poppenhoek speelde op de peuterspeelzaal en hij zich al verkleedde als vrouw zeiden andere moeders tegen mij: 'dat gaat wel over'. En ik dacht alleen maar: 'het hoeft helemaal niet over te gaan'.' Hij of zij is gewoon wie die is, en dat is allemaal goed."

Nicole glimlacht met waterige oogjes naar Jessie, ontroerd van trots: "Als ik zie hoe goed hij al van zich af kan bijten en hoe zelfverzekerd hij hier al staat, dan denk ik alleen maar: dat komt helemaal goed met hem."

Jessie met trotse moeder Nicole (foto: Floortje Steigenga).
Jessie met trotse moeder Nicole (foto: Floortje Steigenga).

Samen met zus Fleur loopt Jessie op hoge, glimmende hakken door de binnenstad van Tilburg. Er komen mensen van alle kanten naar haar toe om een complimentje te geven of voor een vrolijke foto.

Fleur vraagt mensen vaak of ze kunnen raden hoe oud Jessie is: "Sommigen schatten haar zelfs dertig! Zo open je toch vaak een mooi gesprek. Ik probeer iedereen gewoon net zo trots op haar te maken als ik ben!"

Op straat vliegen de complimenten Jessie om de oren. (foto: Floortje Steigenga)
Op straat vliegen de complimenten Jessie om de oren. (foto: Floortje Steigenga)

Voor iedereen die het spannend vindt om uit te komen voor wie hij of zij is, hebben Jessie en haar moeder een belangrijke boodschap: "Er zullen altijd mensen zijn die ergens iets van vinden of iets negatiefs te zeggen hebben. Maar dat komt vaak uit eigen onzekerheid."

"Veel mensen van mijn leeftijd willen graag ergens bij horen, willen populair zijn. Maar je kunt veel beter staan voor wie je zelf bent", vervolgt Jessie. "Als je echt durft te zijn wie je bent, ook al is dat moeilijk, dan denk ik dat er niemand over je heen gaat lopen. Je kwetsbaar opstellen is iets anders dan zwakte. Durf te laten zien wie je bent, want je mag er gewoon zijn", vult haar moeder aan.

Pride

In de week van Roze Maandag op de Tilburgse kermis besteedt Omroep Brabant aandacht aan Pride. Deze hele week verschijnen op onze kanalen verhalen over thema's die spelen bij de lhbti+-gemeenschap.

De afkorting lhbti+ staat voor lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgender- en intersekse personen. De + staat voor alle vormen van gender en seksuele geaardheid die niet onder de andere letters vallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!