Monika's missie is geslaagd, eekhoorns kunnen voortaan veilig oversteken

23 juli om 13:05 • Aangepast 1 augustus om 02:00
nl
Monika Knobel uit Roosendaal kan haar geluk niet op. Voortaan kunnen eekhoorns in haar wijk veilig de straat oversteken. De gemeente heeft een touwbrug gemaakt om te voorkomen dat de dieren nog langer worden aangereden. “Ik ben superblij, echt helemaal top!” , reageert ze. Monika trok dit voorjaar aan de bel nadat er voor de zoveelste keer eekhoorns waren doodgereden voor haar deur.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

De eekhoornbrug aan de Bandeliersberg is niet meer dan een dik touw dat op zo’n vijf meter hoogte is gespannen tussen twee beukenbomen. Volgens Monika ‘een logische plek’. “Hier steken de eekhoorns vaak over vanwege de beukennootjes”, legt ze uit. Speciale verkeersborden moeten automobilisten wijzen op de eekhoornoversteekplaats.

LEES OOK: Eekhoorns worden hier massaal doodgereden: 'Er moet nu iets gebeuren'

De groene omgeving van de Bandeliersberg is traditioneel in trek bij eekhoorns. De knaagdieren zijn uitstekende acrobaten en kunnen makkelijk van de ene naar de andere boom springen. Toch bleek de afstand tussen de bomen in de wijk Tolberg op sommige plekken net iets groot waardoor de dieren vaak slachtoffer werden in het verkeer. In Roosendaal ging het om enkele tientallen meldingen per jaar.

Het verkeersbord aan de Willem Dreesweg in Roosendaal
Het verkeersbord aan de Willem Dreesweg in Roosendaal

Ook in de aangrenzende wijk Langdonk heeft de gemeente touwbruggen over de toegangsweg gespannen. Ze helpen de dieren niet alleen veiliger over te steken, ze zorgen ook dat de populatie gezonder blijft. In een groter aaneengesloten leefgebied kunnen de eekhoorns makkelijker voedsel vinden en wordt inteelt voorkomen.

De twee eekhoorns die regelmatig in de tuin van Monika verbleven, zijn dit voorjaar kort na elkaar aangereden. Hun voederplek in de boom bood wekenlang een trieste aanblik. Maar inmiddels heeft zich een nieuwe gast gemeld. “Wij hebben hem al een naam gegeven. Hopelijk krijgt Eddy er nu snel weer nieuwe vriendjes bij.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!