Delphia (48) was klaar met haar commerciële baan en volgde haar hart

24 juli om 14:58 • Aangepast 1 augustus om 02:01
nl
Het was de verstandelijk beperkte dochter van haar vriendin die Delphia (48) uit Eindhoven qua werk op een compleet nieuw spoor zette. “Mijn vriendin was ernstig ziek en ik paste op haar dochter. Dat gaf mij een warm gevoel”, zegt de uit China afkomstige Delphia. Ze stopte als inkoper en nam een andere afslag. Met hulp van het UWV.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Delphia Chen verhuisde negentien jaar geleden vanuit China naar Nederland. Trouwde een Nederlandse man en ze kregen samen een zoon (16). Zo'n zeventien jaar werkte Delphia als inkoper bij bedrijven die Aziatische producten naar Nederland halen.

"Ik ben in de kinderopvang gaan werken, daar krijg ik energie van."

Eind 2023 kwam er voor haar een eind aan deze commerciële carrière. De ommekeer kwam toen Delphia op verzoek van haar ernstig zieke vriendin op haar dochter ging passen. "In de commerciële wereld gaat het altijd over winst. Het is een zakelijke werkomgeving. Als inkoper viel ik rechtstreeks onder de directeur. Doorgroeien in het bedrijf was niet meer mogelijk. Het contact met de dochter van mijn vriendin heeft iets in mij wakker gemaakt. Ik wilde voortaan met kinderen gaan werken. Daar krijg ik energie van."

Delphia ging terug naar haar geboorteplaats in China op familiebezoek en koos voor een andere richting. "Ik luisterde naar mijn hart en wilde een opleiding in de kinderopvang gaan volgen. Na afronding van mijn inburgeringscursus heb ik mezelf de Nederlandse taal, al doende, eigen gemaakt. Nu wil ik ook nog naar school om de taal en grammatica beter onder de knie te krijgen."

Delphia ging met haar nieuwe carrièreplannen naar het UWV. Toen ging het snel. Haar werkcoach nam contact op en regelde een gesprek bij kinderopvang Dikkie & Dik in Eindhoven. Delphia had daar een goed gesprek en kon alvast een enkele dagen meedraaien. "Er was al snel een goede match tussen mij en de collega's. Ik kreeg de kans om deel te nemen aan een BBL-traject, een combinatie van leren en werken."

"Ik werd met open armen ontvangen en heb weer plezier in mijn werk."

Sinds die tijd werkt Delphia drie dagen per week bij de opvang en gaat ze één dag per week naar school. "De opleiding is best pittig naast mijn werk. Ik doe de verkorte opleiding", legt ze uit. "Ik ga weer met plezier naar mijn werk. Bij Dikkie & Dik werd ik met open armen ontvangen. Ik voel me welkom en word goed begeleid. Mijn collega's geven mij ook bruikbare tips of zeggen als iets anders moet of kan."

Het is nooit te laat om iets nieuws te leren, vindt Delphia. En spijt dat ze het bedrijfsleven vaarwel heeft gezegd, heeft ze niet. "Je hoeft niet altijd op dezelfde snelweg te blijven. Ik heb op die snelweg een afslag genomen. Ik mis mijn vorige werk niet. Mijn ogen zijn geopend. Het is een tweede kans en die heb ik aangegrepen."

Kansrijke beroepen

In Brabant hebben 26.000 mensen een WW-uitkering, een stijging van elf procent ten opzichte van vorig jaar. Het UWV maakt jaarlijks een landelijke en regionale lijst met kansrijke beroepen. Daar staan in totaal driehonderd beroepen op voor mensen ter inspiratie binnen hun eigen werkgebied, maar ook voor een totaal ander beroep.

Op de Brabantse voorbeeldenlijst van kansrijke beroepen staan:

  • Elektriciens, installateurs en monteurs elektrische installaties
  • Netwerkspecialisten
  • Monteurs industriële machines en installaties
  • Docenten vo / mbo taalkundige vakken
  • Verzorgenden individuele gezondheidszorg

"De lijst is vooral bedoeld ter inspiratie voor onze cliënten", zegt Jessie Vossen, arbeidsmarktdeskundige bij het UWV. "Maar er zijn ook werkzoekenden die al duidelijk voor ogen hebben wat ze willen, zoals Delphia. Dan gaat het om mensen die actief willen omscholen."

Het UWV kijkt dan welke scholing de werkzoekende nodig heeft en welke werkgevers interessant kunnen zijn. Mensen hebben volgens Vossen behoefte aan een overzicht van beroepen in hun regio. En veel mensen zoeken naar beroepen waarin ze vaardigheden hebben.

De lijst met kansrijke beroepen wordt al een aantal jaren gemaakt, zegt Vossen. "De lijst wordt ook jaarlijks geüpdatet. Onder meer aan de hand van vacatures van beroepen waar op dat moment veel vraag naar is. In totaal staan er driehonderd beroepen op de lijst. De arbeidsmarkt is krap en er zijn weinig verschuivingen."

Tip van het UWV:

Investeer in vaardigheden die minder snel overgenomen kunnen worden door robots of automatisering. Zoals het problemen oplossen, communicatie en klantgerichtheid. Daar is nog veel vraag naar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!