Boer die illegaal sleuf groef, moet duizenden euro's betalen
De boer werd 10 juli betrapt toen medewerkers van het waterschap langs de beek de Run in Eersel grote uitgegraven geulen zagen. De geulen liepen van een akker naar de beek door de zogenaamde Ecologische Verbindingszone van de gemeente Eersel.
"We waren erg verbaasd toen we hoorden dat hier een boete voor gegeven is. Dit is voor zover we weten de eerste keer dat dit wordt gedaan. Iedereen weet dat er de afgelopen maanden een enorme bak regen is gevallen. Akkers staan onder water en de oogst dreigt te mislukken. Het mag niet, maar we kunnen ons goed voorstellen dat een boer in paniek denkt 'dat water moet hier weg'", zegt een woordvoerder van ZLTO.
De brancheorganisatie kent de exacte situatie ter plekke niet. "Maar het waterschap had die boer ook een waarschuwing kunnen geven. 'Iets van; we snappen uw probleem, maar wilt u hiermee stoppen."
Akkers totaal verzadigd
Er zijn -los van het graven van geulen- volgens ZLTO geen andere manieren om het water van het land te krijgen. "De akkers zijn totaal verzadigd. In het gebied bij de Dommel hebben de kleine beekjes niet genoeg capaciteit om het water af te voeren. Je kunt wel gaan pompen als boer, maar waar moet dat water heen. De enige partij die de sleutel voor een oplossing in handen heeft, is het waterschap dat de boeren zou moeten helpen. De nood is enorm hoog."
Waterschap De Dommel stelt dat dit de eerste keer is dat een boer hier een boete voor krijgt en de herstelkosten moet betalen. "Het is een uitzonderlijke overtreding. Bij dit specifieke geval ging het niet om een klein greppeltje om water af te laten. Het ging om een flink aantal sloten, zonder vergunning gegraven in beschermd gebied."
Herstel
De ecologische verbindingszone en de beschermingszone van de Run zijn volgens het waterschap 'ernstig aangetast'. De sleuven zijn nu dichtgemaakt. De aangetaste verbindingszone moet uiterlijk 1 september hersteld zijn.
Het is dus de eerste keer dat het waterschap De Dommel een boete uitdeelt. Ook de andere Brabantse waterschappen, Aa en Maas en Brabantse Delta, laten weten hier geen boeren voor beboet te hebben.
"We hebben weleens waarschuwingen uitgedeeld maar die overtredingen waren ook minder groot", aldus een woordvoerder van Brabantse Delta. "Het werd dan ook meteen opgelost."
Wel spande Brabantse Delta eerder dit jaar een rechtszaak aan tegen een particulier die zonder vergunning een 70 meter lange sloot had gegraven in een natuurgebied in Ulvenhout. De man had wateroverlast op zijn terrein en weigerde de sloot dicht te gooien, aldus BNdeStem.
Gevaarlijke situaties
En waterschap Aa en Maas heeft er 'recentelijk' ook niet voor beboet. In maart werden boeren wel in een bericht op de site gewaarschuwd niet zomaar te gaan graven.
"Ook wij zien het gebeuren dat agrariërs soms greppels of spoelsleuven graven om overtollig water van het land te krijgen. Dat is niet toegestaan bij waterlopen die door het waterschap worden onderhouden, omdat het gevaarlijke situaties kan opleveren en slecht is voor de waterkwaliteit," licht een woordvoerder toe. Door de greppels is er meer kans dat er ongewenste stoffen in het water terechtkomen.
Het waterschap geeft eerst een waarschuwing en vraagt om herstel. "Is er sprake van herhaling of extreme situaties, dan kunnen we harder optreden. Denk daarbij aan het opleggen van een last onder dwangsom. Dit is recentelijk voor afwateringssleuven niet voorgekomen."
LEES OOK: Boete voor het illegaal graven van een geul om water van akker te krijgen