Dit zijn de mensen achter Fonkelzorg die huisartsenpraktijken overnemen

24 juli om 20:30 • Aangepast 7 augustus om 02:04
nl
Fonkelzorg gaat in Eindhoven de patiënten van de failliete huisartsenketen Co-Med overnemen. Vanaf 1 september kunnen de Eindhovenaren die nog zonder huisarts zitten, terecht bij de nieuwe praktijk. Ook Fonkelzorg is een commerciële keten met meerdere praktijken, maar is wel kleiner en lijkt de praktijken anders te beheren dan Co-Med dat deed. "Elke praktijk heeft zijn eigen vaste huisartsen en assistenten, ook in Eindhoven."
Profielfoto van Collin BeijkProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Door het faillissement van de commerciële huisartsenketen Co-Med zaten sinds vorige maand tienduizenden patiënten in Nederland zonder huisarts. Zorgverzekeraar CZ is sindsdien hard op zoek naar nieuwe huisartsen voor deze mensen. In Breda is dat al gelukt en in Eindhoven is er nu ook goed nieuws voor de 1.700 voormalige Co-Med patiënten.

Opvallend is dat Fonkelzorg, net als het failliete Co-Med, een commerciële huisartsenketen is. Het bedrijf heeft praktijken in Rosmalen, Den Bosch, Uden en Oss. De oprichters zijn huisarts Sylvana Hazenveld en haar man Robert Hazenveld, die achter de schermen alles regelt.

"We breiden alleen in de buurt uit, zodat we elkaar kunnen helpen."

Sinds 2018 is Fonkelzorg gegroeid van één naar binnenkort vijf praktijken. De verwachting is dat het daarbij niet blijft. "Maar we breiden alleen in de buurt uit, zodat we in geval van nood makkelijk voor elkaar kunnen invallen." Dokter Hazenveld heeft niet de ambitie om, zoals Co-Med, een enorme landelijke organisatie te worden.

Zij en haar man waren al bezig om eind dit jaar in Eindhoven een nieuwe praktijk te starten. "We werden alleen ingehaald door de actualiteit. Maar omdat we al aan het voorbereiden waren en mensen hadden aangenomen, kunnen we nu snel schakelen," legt dokter Hazenveld uit.

"De organisatie regelt de randzaken, zodat de huisartsen vooral zorg kunnen leveren."

Hazenveld ziet een commerciële huisartsenketen niet per se als iets slechts. "Wij hebben bijvoorbeeld een HR-medewerker die helpt met vacatures en bij ons werken ook financieel-administratieve krachten. Het verschil zit dus vooral in het regelen van randzaken, zodat huisartsen en assistenten vooral zorg kunnen leveren."

Volgens Fonkelzorg is dat juist de sleutel tot het behouden van voldoende huisartsen. "Die zijn steeds meer met randzaken bezig. Daardoor stijgt de werkdruk, is er minder tijd voor patiënten en stoppen ze. Terwijl ze juist vanwege die patiëntenzorg huisarts zijn geworden. Tenminste ik wel, dat vind ik het allerleukste," vertelt dokter Hazenveld met een lach.

"Een huisarts moet zijn eigen patiënten kennen."

Net als Co-Med werkt ook Fonkelzorg met een contactcentrum. "De assistenten die bij ons zitten, werken voor hun eigen praktijk en eigen patiënten," belooft Hazenveld. In de praktijken zitten volgens haar ook vaste gezichten. "Dat is een van de kernwaarden van goede patiëntenzorg; dat een arts zijn patiënten goed kent en andersom."

Een belangrijk verschil met de aanpak van Co-Med, is dat in het contactcentrum van Fonkelzorg een zogenoemde regiearts zit. "Daarmee kunnen assistenten direct overleggen. Zo kunnen patiënten sneller antwoorden krijgen en wordt de huisarts in de praktijk niet telkens gestoord tijdens zijn spreekuur."

"Zo'n organisatie neemt werkdruk weg en er blijft meer tijd over voor patiënten."

Op veel plekken is het lastig om nieuwe huisartsen te vinden. Hazenveld claimt daar minder problemen mee te hebben. "Ik denk dat het te maken heeft met die werkdruk die wij wegnemen. We hebben ook meer assistentes dan gemiddeld. Dat maakt het minder kwetsbaar als mensen ziek zijn of op vakantie willen," vertelt de oprichtster van Fonkelzorg. "Met zo'n organisatie kunnen artsen weer doen wat ze leuk vinden: hun vak uitoefenen, patiënten helpen en ook met gerust hart vrij nemen."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Nieuwe huisarts voor Eindhovense patiënten van failliete Co-Med

Tijdelijk andere huisarts voor 4400 Co-Med patiënten in Breda

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!