Kermis vroeger: Tiny en Riet waren blij met een stukje kaneelstok

24 juli om 20:30 • Aangepast 27 augustus om 02:01
nl
Samen met Kerstmis was het vroeger de belangrijkste gebeurtenis van het jaar: de Tilburgse kermis. Veel inwoners van Tilburg van boven de tachtig denken deze dagen nog wel eens terug aan de ‘dubbeltjespot’, waarmee het hele jaar voor de kermis werd gespaard. Of aan de kaneelstok die ze met de hele familie moesten delen.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Tiny Matthijssen (82) en Riet van Amelsfoort (91) wonen in de aanleunwoning naast woonzorgcentrum De Bijsterstede in de Tilburgse wijk Theresia. Elke middag lopen ze naar de eetzaal voor een warme maaltijd. En als er wat te doen is, zijn ze er meestal ook bij. Dus ook deze woensdagmiddag tijdens de Tilburgse kermis, als het duo Bert en Ria in de eetzaal optreedt.

"Je schommelde zo hard dat je voeten het doek aanraakten.”

Het is voor Tiny en Riet een mooi moment om herinneringen aan de kermis op te halen. Een kermis die er in hun jeugd zoveel anders uitzag dan nu. “Je had vroeger niet van die spannende attracties. Je had de rups en de draaimolen”, herinnert Riet zich. Tiny vult aan: “De luchtschommels waren mooi. Je schommelde zo hard dat je met je voeten het tentdoek aanraakte. Als dat gebeurde, remde de kermisman de schommels af. Want dat was te gevaarlijk.” Ze glunderen bij de herinnering.

Het hele jaar werd er gespaard voor de kermis. De vader van Tiny beheerde de ‘dubbeltjespot’, een spaarpot waarin het geld voor de kermis werd gestopt. Niet alleen zijn eigen kinderen spaarden bij hem, ook de arbeiders van de textielfabriek waarin hij smeerder was, vertrouwden hem hun geld toe. Tiny: ”Vlak voor de kermis kregen we dan het geld terug en daarna konden we er pas echt naar toe.”

“Gapen deden we, zo mooi vonden we het.”

Riet was de oudste in een gezin met zestien kinderen, waarvan er tien kinderen bleven leven. Voor zo'n groot gezin was de kermis eigenlijk veel te duur: “Want centen waren er niet hè”, zegt ze. Riet kreeg altijd vier of vijf broers en zussen mee als ze over de kermis ging lopen. En dan mochten ze alleen maar kijken. “We liepen met open mond”, zegt Riet terwijl ze het voordoet. “Gapen deden we, zo mooi vonden we het. Ik mocht dan wel een kaneelstok kopen. Die nam ik mee naar huis en die ging dan door tienen. Allemaal een stukje. En op zondag tijdens de kermis kregen we allemaal een ijsje, met twee van die torentjes, voor drie cent”.

Maar klagen was er niet bij in die tijd. Iedereen, beamen Riet en Tiny, was blij met wat ze kregen. “Da’s nou wel anders. Als ze nou tienduizend euro in hun handen krijgen zijn ze nog niet blij”, lacht Tiny.”

Ze pakken het liedjesboek van Bert en Ria er nog maar eens bij. Dit muzikale duo wordt door de gemeente betaald en gaat de verzorgingshuizen langs in Tilburg, om zo de kermis naar de bewoners te brengen. Omdat de bewoners niet allemaal meer naar de kermis toe kunnen. En als er in de pauze ook nog oliebollen op tafel komen, kan de middag niet meer stuk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!