Fotografen legden beruchte wolf al weken geleden vast en hekelen provincie

25 juli om 16:00 • Aangepast 7 augustus om 02:05
nl
Claudia van Wezel uit Oosteind en haar schoonzus Natasja Koet uit Gilze hebben weken geleden al de beruchte wolf op de Utrechtse Heuvelrug gefotografeerd. "Toen we hoorden over het meegesleurde hondje daar, wisten we meteen dat het om 'onze' wolf ging", blikt Claudia terug in het radioprogramma Afslag Zuid. Ze plaatsten ruim een maand voor dat incident al een foto van een wolf met een welpje in haar bek. "Maar overheidsinstanties wilden dat we die plaatjes snel offline haalden om overlast voor de dieren te voorkomen. Maar ze hadden ook wel kunnen waarschuwen."
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

De twee vrouwen waren 31 mei bezig met de laatste dag van de Heuvelrug Natuurwandel Vierdaagse. "We liepen op een bospad en er kwam iets op ons afgelopen." Claudia vroeg zich af wat het was, maar al snel besefte ze dat het een wolf was met een welpje in z'n bek.

Eng vond Claudia het niet. "Maar ik had wel twee honden aan een lange lijn en die heb ik gelijk kort bij mij gehouden. Tegen mijn schoonzus Natasja zei ik dat ze meteen foto's moest maken." Zo kwamen de twee hobbyfotografen aan een paar unieke kiekjes op Den Treek van de wolvenwelpjes, de eerste in 150 jaar. "Het dier naderde tot op zo'n zes meter, waarna die met het welpje in de bek de bosjes in verdween. Het was een bijzondere ontmoeting", blikt de Oosteindse terug.

"Je gaat toch twijfelen of je het goed hebt gezien."

De vrouwen vervolgden hun wandeling en twijfelden of het wel echt een wolf met een welpje was. "Er leven in dat gebied ook goudjakhalzen namelijk. Dus uit onwetendheid hebben we in een online natuurfotogroep onze foto geplaatst om te vragen wat het was. Je gaat bij zoiets bijzonders, midden op de dag, toch twijfelen of je het goed hebt gezien", vertelt Claudia.

De wolf schoot snel weer de bosjes in met het welpje (foto: Natasja Koet).
De wolf schoot snel weer de bosjes in met het welpje (foto: Natasja Koet).

Omdat Claudia en haar schoonzus daarna naar huis zijn gereden, hebben ze helemaal niet meer nagedacht over de foto. "Maar daarna is het op Facebook helemaal ontploft. Ik werd thuis vervolgens door allerlei vreemde nummers gebeld, Utrechts Landschap, de provincie Utrecht en iemand die zich bezig hield met het wolventerritorium. Alles belde naar ons."

"Het laatste wat ik wil is de rust voor welk dier dan ook verstoren."

En die overheidsinstanties waren niet blij met de door Claudia en Natasja geplaatste foto. "Die vroegen zich af of we wel wisten wat voor een overlast we konden veroorzaken met dat bericht. Want andere fotografen zouden ook gelijk in de auto springen om de wolf en die welpen vast te leggen."

Er werd niet keihard geëist dat Claudia de foto's van de wolf verwijderde, maar het verzoek was toch wel zeer dringend. De Oosteindse vond het overigens geen probleem en haalde de foto offline. "Het laatste wat ik wil is overlast veroorzaken en de rust voor die wolf, of welk dier dan ook verstoren omdat er tientallen fotografen op een kluitje staan."

Achteraf vraagt ze zichzelf af hoeveel kwaad haar foto's hadden gekund. "Ik had alleen vermeld dat het op de Utrechtse Heuvelrug was. Niet op Den Treek of een andere specifieke locatie en de Utrechtse Heuvelrug is heel groot."

"De provincie Utrecht had moeten waarschuwen."

Het nieuws dat een wolf begin deze maand eerst een hond greep en een paar dagen later een peuter aanviel, heeft Claudia en Natasja flink beziggehouden. Want ze zijn ervan overtuigd dat het 'hun' wolf was. "Wellicht had de provincie na onze foto al een waarschuwing kunnen geven zoals die er nu is. En hadden de incidenten daarmee voorkomen kunnen worden. Ik vind dat de provincie toch wel nalatig is geweest, want ze was allang op de hoogte."

Een woordvoerder van de provincie Utrecht laat weten dat er is gehandeld volgens het protocol. "Dit is in het belang van de wolven en om rust te creëren in het gebied."

Forensisch onderzoek

Voor zover bekend zitten er op de Utrechtse Heuvelrug een solitair levende wolf en een wolvenpaar met vijf welpen. Wolvendeskundigen vermoeden dat beschermend optreden van het wolvenpaar de reden is voor de incidenten op Den Treek met het hondje en het meisje van de buitenschoolse opvang. Er loopt een forensisch onderzoek om met zekerheid te kunnen vaststellen dat het een wolf is die naar het meisje heeft gehapt. Ook een DNA-onderzoek is daarvan onderdeel, meldt de provinciewoordvoerster. Van dat onderzoek is de uitkomst nog niet bekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!