Moment van de waarheid voor motorcrosser Herlings: 'WK-titel kan nog'

27 juli om 10:00 • Aangepast 7 augustus om 02:04
nl
Jeffrey Herlings maakt nog altijd kans op de wereldtitel in de MXGP. De motorcrosser uit Oploo staat derde in het klassement, maar heeft zijn concurrenten Jorge Prado en Tim Gasjer in het vizier. Dit weekend is in Lommel de Grand Prix van Vlaanderen en volgens Herlings kan die een sleutelrol hebben: "Daar ligt voor mij het moment van de waarheid."
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

De spanning loopt al flink op in de MXGP. Met nog zeven GP's voor de boeg is de titelstrijd nog geen uitgemaakte zaak. Herlings staat vijfenvijftig punten achter op de nummer één, maar wordt met de week sterker en sneller. De laatste acht wedstrijden eindigde hij dan ook op het podium.

"Een wereldtitel is nog altijd mogelijk", zegt Herlings. "Maar dan moet wel alles gaan kloppen. Een hele hoop ligt aan komend weekend in Lommel. Als ik er punten ga verliezen, wordt het heel moeilijk. Maar als ik win en Gasjer het ietsje minder doet, dan is er zeker nog kans. Stel dat ik vijftien punten inloop, dan is dat hoopgevend. Het geloof is er zeker nog wel en ik ga er mijn best voor doen."

"De valpartijtjes stellen niks voor, maar kosten veel kracht."

En waarom zou dat niet lukken? De motorcrosser uit Oploo is een echte zandrijder en voelt zich als een vis in het water op het circuit in Vlaanderen. Bovendien maakt Herlings, na een lastige seizoenstart, momenteel weer veel indruk. Bijvoorbeeld afgelopen weekend tijdens de GP in Tsjechië met een dijk van een inhaalrace in de tweede manche.

De snelheid is er, maar helaas breken kleine valpartijen en matige starts hem op. Te vaak moet de vijfvoudig wereldkampioen in de achtervolging. "Ik verspil er met name een hoop energie mee", vertelt Herlings. "De valpartijtjes stellen niks voor. En het zijn er ook niet heel veel, maar dat kost wel kracht. Afgelopen zondag was ik de snelste, maar word ik toch derde."

"Ik heb de laatste vijf wedstrijden de snelheid om de GP's te winnen", vervolgt hij. "Uiteindelijk win ik er maar twee en dat is dan jammer. En daar kan ik alleen maar mezelf de schuld van geven."

"Ik denk er niet teveel over, want er moet gewoon gewonnen worden."

Maar Herlings heeft dus nog hoop op een mooi en spectaculair einde van dit seizoen. In het klassement zijn de negentien punten achterstand op nummer twee Jorge Prado vast goed te maken, maar de vijfenvijftig op Tim Gasjer is een ander en zeer lastig verhaal. Maar mentaal is Jeffrey Herlings ijzersterk.

"Er zijn nog eenentwintig manches", zegt hij . "Er kan dus nog heel veel gebeuren. Het zou wel speciaal zijn, mocht het nog lukken. Ik denk er eigenlijk niet teveel over na en ik kijk van GP naar GP. Er moet gewoon gewonnen worden."

Ook in de MX2 doet een Brabander nog mee om de wereldtitel. Sterker nog, Kay de Wolf pakte afgelopen weekend in Loket de zege en is leider in het algemeen klassement. "Hij doet het supergoed", zegt Herlings. "Ik zie hem zeker wereldkampioen worden. Hij moet dan wel zijn hoofd koel houden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!