Video

Eigenaar afgebrande schuur zegt niets van ontdekt drugslab te weten

26 juli om 16:32 • Aangepast 7 augustus om 02:06
nl
De eigenaar van de schuur in Zevenbergschen Hoek, waar begin mei een drugslab uitbrandde, is niet betrokken bij dat drugslab. Dat verklaarde hij vrijdag tijdens een eerste tussentijdse zitting voor de rechtbank in Breda. Raymond van den B. (51) verhuurde zijn schuur aan anderen, zo vertelde hij. Op 2 mei ging dat gebouw met daarin het drugslab in vlammen op.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Raymond zit sinds de brand in de schuur naast zijn huis aan de Achterdijk in Zevenbergschen Hoek in de cel. En daar wil hij graag snel weer uit. Hij wil voor zijn vriendin zorgen, die zijn hulp hard nodig heeft.

Maar dat verzoek werd door de rechtbank afgewezen. Raymond wordt voorlopig gezien als hoofdverdachte van het runnen van een drugslab. In de schuur en in zijn huis werden bijvoorbeeld 12 jerrycans met amfetamineolie gevonden en nog eens 37 liter methamfetamine en een paar emmers vol hennep.

Het verweer van Raymond dat hij daar niets mee te maken heeft, vindt de rechtbank te mager. Die denkt dat Raymond behalve die spullen op zijn terrein en in zijn huis ook betrokken was bij het maken van mdma en amfetamine. Het zag er professioneel uit, concludeerde de rechter. “Het zag er niet uit als een lab waar mensen voor het eerst iets gaan proberen.”

Marcel van Dorst/ SQ Vision
Marcel van Dorst/ SQ Vision

“Ik ga om negen uur naar bed en sta om vier uur op om te werken als chauffeur”, verdedigde Raymond zich. “Ik wist niet wat er lag en wat er werd geproduceerd. Ik kon geen drugs maken, omdat ik de hele dag op de weg zat. Ik heb spijt dat ik m'n schuur en kelder ter beschikking heb gesteld. Als ik had geweten wat daar allemaal in die schuur lag, was ik niet zelf gaan blussen met een slangetje. Ik was doodsbang, vooral voor de buren.”

Volgens zijn advocaat zal uit de camerabeelden ook blijken dat anderen verantwoordelijk zijn voor het drugslab. Maar volgens de rechtbank kan het zomaar zo zijn dat Raymond niet in het lab werkte, maar wel de opdrachten gaf. “Voor medeplegen hoeft u niet per se zelf in het lab te hebben gewerkt”, hield de rechter hem voor.

Daarom wil de rechtbank dat Raymond vast blijft zitten. In ieder geval tot het rapport van de reclassering af is waarin zal worden geschetst hoe groot de kans is dat Raymond opnieuw in de fout kan gaan.

Raymond moest na een korte zitting dus weer terug naar de gevangenis in Middelburg. Wel mocht hij van de rechter nog even zijn vriendin een dikke knuffel geven.

De volgende zitting in deze zaak is op 15 oktober.

LEES OOK: Uitgebrande schuur blijkt drugslab, bijna 200 kilo amfetamine gevonden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!