Video

Ouders van overleden Fenna (9) waarschuwen anderen voor onveilige zwembaden

26 juli om 20:28 • Aangepast 7 augustus om 02:04
nl
Het is volgende week twee jaar geleden dat 9-jarige Fenna uit Breda overleed. Ze kwam met haar haren vast te zitten in een zwembadrooster op een camping in Frankrijk en verdronk. Die onveilige roosters worden in veel zwembaden in het buitenland nog gebruikt. Fenna’s ouders willen andere ouders daarom waarschuwen. “Het is een wonder dat dit niet veel vaker gebeurt”, zegt vader Bas van Gurp.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Deze maand valt het gezin zwaar. Op 1 juli zou Fenna elf jaar zijn geworden. Op 30 juli is die gitzwarte dag precies twee jaar geleden. “En dit is een maand waarin heel veel mensen naar hun vakantieadres vertrekken”, zegt Bas. “Dat maakt heel veel los.”

Fenna was in de zomer van 2022 met haar biologische moeder vakantie aan het vieren op een camping in het Franse Sables-d’Olonne. Na een week zou ze videobellen met haar vader en bonusmoeder Michelle. Maar toen zij de telefoon opnamen, kregen ze te horen dat Fenna al een uur gereanimeerd werd.

"Je wilt er niet over nadenken wat ze heeft doorgemaakt."

“Fenna was spulletjes aan het opduiken, wat ze heel leuk vond en goed kon”, vertelt haar vader. Toen ze niet meer bovenkwam, werd er alarm geslagen. “Ze vertelden ons dat er meerdere volwassen mannen nodig waren om haar los te krijgen."

Het stel liet hun toen driejarige dochtertje Bo achter bij een oom en stapte meteen in de auto op weg naar Frankrijk. Maar halverwege de rit kregen ze te horen dat Fenna was overleden. “Je wereld stort in", vertelt Michelle. "Je wil er niet over nadenken wat ze heeft doorgemaakt. Dat is echt vreselijk.”

Foto's van het gezin en rechts Fenna alleen.
Foto's van het gezin en rechts Fenna alleen.

In heel Europa gelden dezelfde regels als in Nederland voor zwembaden. Maar keuringen zoals die hier ieder jaar plaatsvinden, zijn er bijvoorbeeld in Frankrijk niet. Uit het politieonderzoek blijkt dat op die bewuste camping veel mis was. Zo was er geknutseld aan de roosters, was er geen defibrillator aanwezig en was de badmeester niet gediplomeerd.

Inmiddels ligt er een aanklacht van het Franse Openbaar Ministerie tegen de camping vanwege nalatigheid. Maar volgens Bas schuilt dit gevaar op veel meer buitenlandse campings. “Wij houden ons hart vast voor hoeveel kinderen er gevaar lopen. Het is een godswonder dat dit niet veel vaker gebeurt.”

"Ze controleren niet of het technisch in orde is en dat is stuitend.

Samen met de moeder van Fenna richtten Michelle en Bas de stichting Fenna Foundation op. Daarmee willen ze ouders waarschuwen. “Controleer de roosters van het zwembad. Als ze aan de wand van het bad onder water zitten, moeten er alarmbellen afgaan. En het haar van je kind in een vlecht doen, kan ook helpen", waarschuwen ze.

De verantwoordelijkheid moet niet alleen bij ouders liggen, maar ook bij reisorganisaties, vinden ze. “Iedereen adverteert met fantastische zwembaden, maar ze controleren niet of het technisch in orde is. Dat is stuitend", zegt Bas.

Daarom hebben de ouders van Fenna alle Nederlandse reisorganisaties aangeschreven. “Van negen op de tien horen we niks terug. Die ene die wel reageert geeft aan dat ze, net als alle ouders, ervanuit gaan dat het veilig is als een camping dat zegt", zegt Michelle. "Maar als zij niet vragen aan een camping om bewijs dat het voldoet, dan blijft dat in het midden en lopen nog veel meer kinderen gevaar.”

DIT GEBEURDE ER TWEE JAAR GELEDEN:

Er werd 20.000 euro opgehaald om Fenna een mooi afscheid te geven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.