Maximale straf voor jongens 14 en 16: 'Zinloos geweld voor eigen vermaak'

26 juli om 17:34 • Aangepast 7 augustus om 02:07
nl
Twee jongens van 14 en 16 jaar oud zijn veroordeeld tot een jaar cel en jeugd-tbs voor doodslag, poging tot moord, en vijf (pogingen tot) straatroven. In Amsterdam waren zij verantwoordelijk voor de dood van een 42-jarige man door een stoeptegel op zijn hoofd te laten vallen. In Tilburg schopten ze een dakloze man die lag te slapen hard tegen zijn hoofd.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

De twee jongens maakten zich in iets meer dan een week, in augustus 2023, schuldig aan een reeks zeer ernstige strafbare feiten. De meest ernstige is de dood van een 42-jarige man in Amsterdam-Noord.

De man werd van het leven beroofd doordat de twee een stoeptegel van ongeveer 17 kilo op zijn hoofd lieten vallen. Hij werd ook met stenen op zijn hoofd en lichaam bekogeld en met een steen op zijn hoofd geslagen. De man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Daarnaast trapte het tweetal in Tilburg een slapende dakloze man hard tegen het hoofd. De destijds 13-jarige jongen zou wiet krijgen van de 15-jarige jongen voor die trap. De slapende man liep hierbij onder meer een gebroken jukbeen, aangezichtsverlamming en letsel aan zijn gebit op.

LEES OOK: Slapende man tegen hoofd getrapt, vrouw beroofd: cel en jeugd-tbs geëist

"Dit zinloze geweld was enkel voor eigen vermaak."

Tot slot pleegden de twee jongens vijf straatroven waarbij zij slachtoffers onder bedreiging en met geweld dwongen spullen af te staan. "Dit zinloze geweld was enkel voor eigen vermaak", oordeelt de rechtbank.

"De rechtbank kreeg tijdens de zitting niet de indruk dat de ernst van het handelen voldoende bij de jongens is doorgedrongen." Ook bleek er tijdens de zaak geen sprake van inzicht en oprecht berouw.

De twee jongens krijgen daarom de maximale straf die een jongere onder de 18 kan krijgen. Naast een jaar cel, krijgen ze de zogeheten PIJ-maatregel, beter bekend als jeugd-tbs. De jongeren komen dan in een inrichting waar ze intensief worden behandeld.

Volgens de rechter moet deze maatregel 'met grote terughoudendheid worden ingezet'. Maar op basis van de inhoud van het dossier en het unanieme advies van deskundigen, is het 'passend en noodzakelijk voor beide jongens'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!