Eric droeg 36 jaar geleden de vlag tijdens Spelen: 'Nog steeds kippenvel'
De openingsceremonie vrijdagavond in Parijs kijkt hij thuis. In gedachten gaat Eric 36 jaar terug in de tijd, naar toen hij in Zuid-Korea door de toenmalige chef de mission werd gevraagd om de Nederlandse driekleur te dragen. “Ik was er als de kippen bij om ja te zeggen, een fantastische eer”, zegt hij in het Omroep Brabant-radioprogramma Lang Leve de Vrijdag.
Zijn sportieve hoogtepunt was de zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen van 1976 in het Canadese Montréal. Het dragen van de vlag in 1988 is wel een van de meest bijzondere momenten uit zijn lange loopbaan als topsporter.
"Ik krijg nog steeds kippenvel als ik aan die dag terugdenk."
“Als er bij onze wedstrijden vijfduizend mensen kwamen kijken, was het veel. Bij de openingsceremonie zaten er tienduizenden in het stadion. En dan te bedenken dat er miljoenen mensen meekeken op televisie. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik aan die dag terugdenk.”
Hij was de eerste Nederlandse topsporter die het Olympisch Stadion mocht betreden, maar daar ging een serieuze voorbereiding aan vooraf. “De dag voor de openingsceremonie moesten we al proeflopen, je bent er wel een tijdje mee bezig. Vooraf was precies gepland hoe het moest gebeuren. Hoe moest je bijvoorbeeld de vlag vasthouden, hoe zorgde je ervoor dat je ‘m niet liet vallen en hoe voorkwam je dat je de verkeerde vlag pakte?”
"Fingers crossed dat het goed afloopt."
De komende weken kijkt Eric zoveel mogelijk naar de prestaties van zijn landgenoten. “Ik ga voor mooie sportprestaties en uiteraard veel Nederlandse medailles. Ook hoop ik dat het rustig en veilig blijft in Parijs. In 1972 heb ik de aanslagen in het Olympisch dorp op Israëliërs van dichtbij meegemaakt. Ik hou mijn fingers crossed dat het goed afloopt.”
Een Brabantse vlaggendrager bij de Olympische Spelen is overigens niet uniek. Jeroen Delmée uit Boxtel deed dat bijvoorbeeld in 2008, Anky van Grunsven in 2000. Tijdens de sluitingsceremonie kregen ook diverse Brabanders de eer, zoals Ireen Wüst (Winterspelen 2018), Ranomi Kromowidjojo (2012), Maarten van der Weijden (2008) en Leontien van Moorsel (2004).
De openingsceremonie van 1988 is hieronder te zien: