Dag 1 van de Olympische Spelen: zo presteren de Brabanders

27 juli om 14:45 • Aangepast 7 augustus om 02:04
nl
Zaterdag zijn de eerste Brabanders in actie gekomen om die felbegeerde gouden plak te bemachtigen. Onder de hockeyers, zwemmers, turners en kanoërs zijn veel Brabantse sporters. In dit dagoverzicht houden we je op de hoogte van hun prestaties.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Zwemsters 4x100 vrije slag
De Nederlandse zwemsters Tessa Giele, Kim Busch, Sam van Nunen en Marrit Steenbergen (de laatste drie uit onze provincie) hebben naast een finaleplaats op de 4x100 meter vrije slag gegrepen. Voor een plek in de finale was het nodig dat zij bij de snelste acht zouden belanden. De estafetteploeg kwam tot de negende tijd.

"We wisten dat we er met onze seizoenstijden als achtste ingingen, maar hadden natuurlijk wel gehoopt dat we het zouden halen", reageerde een balende Marrit Steenbergen uit Eindhoven tegen het ANP.

Hockeymannen
De hockeymannen hebben hun eerste duel in Parijs gewonnen met 5-3. Ze bleken daarmee een stuk sterker dan tegenstander Zuid-Afrika. In de rust stond Oranje voor met 4-1, mede dankzij de derde goal van Brabo Tjep Hoedemakers.

Joris Otten uitgeschakeld bij kanoslalom
Joris Otten is bij zijn olympische debuut in het kanoslalom niet doorgedrongen tot de halve finales. De 26-jarige Helmonder eindigde op de wildwaterbaan van Vaires-sur-Marne na twee heats in de C1 als zeventiende.

Het debuut van Otten had een bijzonder karakter omdat hij de eerste Nederlandse kanovaarder is die op de Olympische Spelen meedeed in de C1, de kano waarin de vaarder met een halve peddel en in geknielde positie het parcours op snelstromend water aflegt. Otten zette zijn beste tijd van 101,92 seconden neer in de eerste heat. Otten komt later in het toernooi nogmaals in actie, dan op het onderdeel Kajak cross.

Judoploeg niet door
Het Nederlands turnteam kwam net tekort voor een plekje in de finale. Tilburger Jermain Grünberg en landgenoten Schmidt, De Munck, Frank Rijken en Martijn de Veer eindigden als tiende. Schmidt, Rijken en De Munck komen nog een keer in actie op de Olympische Spelen. Schmidt plaatste zich tijdens de kwalificaties met een score van 82,089 als zeventiende voor de meerkampfinale van woensdag. Rijken had de 23e score. De Munck staat volgende week zaterdag nog een keer in de Arena Bercy waar hij zich als achtste en laatste plaatste voor de toestelfinale op voltige.

Hockeysters beginnen jacht op titel met zege (6-2) op gastland
De hockeysters versloegen gastland Frankrijk met 6-2. Yibbi Jansen scoorde liefst vier keer uit een strafcorner. Ondanks een overwicht wist Oranje de score pas vlak voor rust te openen in het tweede stadion van het olympische complex. Frédérique Matla schoot raak met een backhand. Direct na rust werd het 2-0 via Jansen, die hard raak schoot uit een strafcorner.

Enkele minuten later trof Jansen op dezelfde manier doel; uit een strafcorner werkte ze de bal met een schuiver in de hoek rechts van de keepster. Direct na de 3-0 van Jansen kwam Frankrijk terug tot 3-1. Het doelpunt werd met luid gejuich ontvangen, ondanks de kansloze uitgangspositie van het gastland.

Spannend werd het geen moment meer en in de 45e minuut maakte Jansen er 4-1 van, ditmaal met een hoog ingeschoten strafcorner. Nadat Frankrijk via een van richting veranderde strafcorner de marge had verkleind tot twee, liet Jansen wederom haar klasse zien. Het betekende al de 64e goal van de specialiste in 73 interlands. Nederland neemt het verder in de groepsfase op tegen Duitsland, China, België en Japan.

LEES OOK:

Deze Brabanders komen dit weekend in actie op de Spelen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!