Dag 2 van de Spelen: handboogschutter Van der Winkel grijpt naast brons

28 juli om 10:41 • Aangepast 7 augustus om 02:07
nl
Ook zondag komen weer veel Brabanders in actie op de Olympische Spelen in Parijs. Voor roeier Lisa Scheenaard was het al vroeg erop of eronder in de herkansing in de dubbeltwee. In dit dagoverzicht houden we je op de hoogte van de prestaties van onze provinciegenoten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Tijmen Reyenga zorgt voor eerste goal
De Nederlandse hockeymannen wonnen zondagavond ruimschoots van de Fransen. De score werd geopend door Tijmen Reyenga uit Den Bosch. Hij verving vanavond de zieke Joep de Mol uit Berkel-Enschot.

De tweede goal werd gemaakt door HC Den Bosch-speler Koen Bijen. Uiteindelijk wonnen de hockeymannen met 4-0.

Bosschenaar Tijmen Reyenga (rechts) nadat hij heeft gescoord (Foto: ANP).
Bosschenaar Tijmen Reyenga (rechts) nadat hij heeft gescoord (Foto: ANP).

Laura van der Winkel grijpt naast brons
Laura van der Winkel uit Best greep zondagmiddag net naast het brons. Het was een spannende wedstrijd: de eerste set werd gewonnen door de Mexicanen, in de tweede set gingen de Nederlandse vrouwen er met de winst vandoor.

Helaas schoten de Nederlandse vrouwen tijdens de derde set niet goed genoeg en gingen de Mexicaanse vrouwen er met de bronzen medaille vandoor.

Handboogschutter Laura van der Winkel in actie (foto: ANP).
Handboogschutter Laura van der Winkel in actie (foto: ANP).

Beachvolleybalster Raïsa Schoon wint eerste duel
Samen met haar partner Katja Stam is Raïsa Schoon uit Werkendam de spelen goed begonnen. Ze wonnen hun eerste groepsduel tegen Litouwen met 21-19 21-17. Dinsdag gaat de strijd verder voor de beachvolleybalsters, dan spelen ze tegen Japan.

Raïsa Schoon (links) tijdens haar wedstrijd met teamgenoot Katja Stam (Foto: ANP).
Raïsa Schoon (links) tijdens haar wedstrijd met teamgenoot Katja Stam (Foto: ANP).

Laura van der Winkel naar halve finales
De vrouwen van TeamNL, met Laura van der Winkel uit Best, staan in de halve finales van de teamwedstrijd op de Olympische Spelen. Na Frankrijk werd ook India verslagen: 6-0 (52-51 54-49 53-48).

Eerder op zondag werd gastland Frankrijk al verslagen: 6-0 (55-49 56-51 54-51). Zuid-Korea is de tegenstander van Nederland in de halve finale. De favoriet voor het goud versloeg Taiwan in de kwartfinale: 6-2.

Laura van der Winkel na de wedstrijd tegen India (foto: ANP).
Laura van der Winkel na de wedstrijd tegen India (foto: ANP).

Tristan Tulen uitgeschakeld door Italiaan
Schermer Tristan Tulen uit Den Bosch begon rond half twee aan zijn eerste partij in Parijs. Tegenstander in zijn olympische debuutwedstrijd was de Italiaan Federico Vismara, de nummer 9 van de wereld. Tulen had het moeilijk in het prachtige Grand Palais, waar het schermtoernooi wordt afgewerkt. De Italiaan bleek uiteindelijk met 15-11 te sterk.

Tulen in zijn wedstrijd tegen de Italiaan Vismara (foto: via ANP).
Tulen in zijn wedstrijd tegen de Italiaan Vismara (foto: via ANP).

Wachten op privacy instellingen...

Triatloncoach Wouda verwacht geen zwemverkenning Seine meer
Bondscoach Marcel Wouda van de Nederlandse triatleten, onder wie Maya Kingma uit Breda, verwacht dat de parcoursverkenning in de Seine ook maandag nog niet door zal gaan voor de olympiërs. Maar ook als de waterkwaliteit dan voldoende verbeterd is om in de rivier te mogen zwemmen, stuurt hij zijn triatleten niet het water in uit angst voor besmetting met de bacterie E. coli.

"Dinsdag is al de wedstrijd voor de mannen en elk open water heeft een risico op besmetting van E. coli, hoe schoon het water ook is", zegt Wouda. "Er is altijd een hoeveelheid. Je hoeft maar één bacterie binnen te krijgen en dan heb je al een probleem."

Wouda overweegt zelf om op maandag de parcoursverkenning te doen. "Als dat mogelijk is, want dan kan ik de kennis aan de atleten doorgeven", zegt de voormalig topzwemmer. Wouda reageerde op het bericht dat de organisatie van de Olympische Spelen in Parijs de verkenning van de Seine voor vandaag schrapte omdat de waterkwaliteit door de regenval van de afgelopen dagen is verslechterd.

Handboogschieten: TeamNL met Van der Winkel naar kwartfinale
De vrouwen van TeamNL, met Laura van der Winkel uit Best, hebben zich bij het handboogschieten geplaatst voor de kwartfinale van de teamwedstrijd in Parijs. Van der Winkel was samen met Quinty Roeffen en Gaby Schloesser vanochtend te sterk voor gastland en huidig Europees kampioen Frankrijk: 6-0 (55-49, 56-51 en 54-51).

India is straks om kwart over twee de tegenstander van Oranje in de kwartfinale. India plaatste zich als vierde voor de knock-outfase van de teamwedstrijd. Frankrijk als vijfde en Nederland als twaalfde en laatste.

Laura van der Winkel eerder op de Spelen (foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen).
Laura van der Winkel eerder op de Spelen (foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen).

LEES OOK: Van der Winkel kwam voor de opening van de Spelen al in actie

Roeien: toch halve finale voor Scheenaard en Veldhuis
Lisa Scheenaard uit Eindhoven en haar maatje Martine Veldhuis hebben zich vanochtend alsnog geplaatst voor de halve finales van de dubbeltwee in het olympisch roeitoernooi. Het duo was de snelste in de herkansingen met een tijd van 7.08,42.

Lisa Scheenaard (links) en  Martine Veldhuis (foto: via ANP).
Lisa Scheenaard (links) en Martine Veldhuis (foto: via ANP).

Scheenaard en Veldhuis moesten aan de herkansingen deelnemen omdat ze zaterdag als vierde eindigden in hun serie. De halve finales van de dubbeltwee staan voor dinsdag op het programma in Parijs.

LEES OOK: Deze Brabanders komen vandaag in actie op de Spelen

Triatlontraining afgelast vanwege vieze Seine
De eerste trainingssessie voor triatleten op de Olympische Spelen, onder wie Maya Kingma uit Breda, is vanochtend geschrapt. De rivier de Seine is te vervuild, meldt de organisatie van de Spelen.

Na een bijeenkomst 'over de waterkwaliteit', en na tests, 'is gezamenlijk besloten om het zwemonderdeel van de triatlon oriëntatie te annuleren', zo wordt gesteld in een verklaring van Paris 2024 en World Triathlon. Er bestaan al langer zorgen over de waterkwaliteit in de Seine. In de rivier die door Parijs stroomt vinden het zwemonderdeel van de triatlon en het openwaterzwemmen plaats. De organisatoren geven de regen van de afgelopen dagen de schuld van de slechte waterkwaliteit, maar zeggen dat ze erop vertrouwen dat die kwaliteit weer voldoende zal verbeteren voordat de daadwerkelijke triatlonwedstrijd op 30 juli van start gaat.

Bij het openwaterzwemmen is Sharon van Rouwendaal die in Gemert woont een van de favorieten. Van Rouwendaal is de regerend wereldkampioen op de 10 kilometer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!