Dag 3 van de Olympische Spelen: hockeysters winnen moeizaam

29 juli om 20:37 • Aangepast 7 augustus om 02:05
nl
Bij de Olympisch Spelen in Parijs komen ook maandag weer Brabanders in actie. Het roeien, zwemmen, hockeyen, turnen en boksen hebben een Brabants tintje. In dit dagoverzicht houden we je op de hoogte van hun prestaties.

Maaike de Waard grijpt naast finaleplaats
Het is Maaike de Waard niet gelukt om zich te plaatsen voor de finale van de 100 meter rugslag. De Eindhovense kwam er amper aan te pas. Ze werd zevende in haar halve finale met 1.00,22 minuut. Haar halve finale werd met 57,99 gewonnen door Kaylee McKeown, de olympisch kampioene van Tokio. Op de Zomerspelen in Tokio (2021) werd De Waard ook uitgeschakeld in de halve finales. Kira Toussaint, de andere Nederlandse die zich had willen kwalificeren, slaagde evenmin in haar opzet. De beste acht zwemsters kwalificeerden zich voor de eindstrijd van dinsdag.

LEES OOK: Alleen baantjes zwemmen werd te heftig, dus koos Maaike voor dankbare baan

Tweede zege voor hockeyvrouwen
De Nederlandse hockeyvrouwen hebben ook hun tweede wedstrijd gewonnen. Het duel met Duitsland leverde onder het toeziend oog van het koninklijk paar een erg moeizame 2-1 zege op. De Duitse tegenstander was lang erg moeilijk te bestrijden en nam verdiend de leiding. Eén van de Nederlandse treffers kwam van de stick van Yibbi Jansen. Zij maakte in het laatste kwart gelijk. Marijn Veen besliste het treffen met een knappe actie. Van Frankrijk werd al met 6-2 gewonnen. Den Bosch-speelster Jansen had ook toen een groot aandeel in de winst.

Een olympisch staatsieportret (foto: ANP).
Een olympisch staatsieportret (foto: ANP).

Bondscoach Paul van Ass, die nu 40 van de 42 interlands met Oranje won, zal over een groot deel van de wedstrijd niet tevreden zijn geweest. Zijn ploeg speelde slordig en wist voor rust nauwelijks kansen te creëren. Felice Albers raakte in het tweede kwart nog wel de paal. Titelverdediger Nederland vervolgt de groepsfase woensdag tegen China. Liefst negen Brabantse hockeysters maken deel uit van de selectie van Van Ass.

LEES OOK: Trotse vader Ronald over Yibbi Jansen: 'Ze is beter dan wie dan ook'

Chelsey Heijnen wint bij debuut
Beter konden de Olympische Spelen niet beginnen voor Chelsey Heijnen. De 25-jarige Roosendaalse won maandagavond haar eerste partij in de klasse tot 60 kilogram. De olympische debutante nam het op tegen de twee jaar jongere Won Ungyong uit Korea. Heijnen deelde vanaf het begin de lakens uit. De voormalige rugbyspeelster schreef de eerste en tweede ronde op haar naam. De derde was voor Won, maar dat kon de pret niet drukken.

Heijnen wist na de gewonnen eerste twee rondes al dat ze de overwinning binnen had. "De eerste ronde was inkomen, de tweede was top. In de derde ronde wilde ik dingen uitproberen voor de volgende wedstrijd omdat ik al unaniem voor stond. Maar die lukten niet helemaal en dan verlies je", zei Heijnen.

Ze treft woensdagavond in de kwartfinales de als tweede geplaatste Beatriz Ferreira. De jury kende de 31-jarige Braziliaanse in haar partij tegen de Amerikaanse Jajaira Gonzalez unaniem de overwinning toe (5-0). De finale staat voor zondag gepland in het tennisstadion van Roland Garros. Heijnen is de enige Nederlandse boksster in Parijs. De winnares van het WK-brons in 2022 mocht in de achtste finales beginnen.

Ook de kwartfinale zal door fans van Chelsey in Aleco in Roosendaal worden gevolgd. In dit talentencentrum voor Zuidwest-Brabant traint Chelsey geregeld. "We zagen al snel dat het met haar de goede kant op ging", vertelt Aleco-medewerkster Amy Hasselton. "De sfeer was goed en enthousiast. Iedereen was wel gespannen voor Chelsey, want we gunnen het zo enorm."

Triatleten weten nog niet waar ze aan toe zijn
Het is nog steeds onduidelijk wanneer de triatlon wordt gehouden. Op zijn vroegst dinsdagmorgen wordt hierover een besluit genomen. Mogelijk zal dit olympsich onderdeel niet vóór vrijdag plaatsvinden. Bondscoach Marcel Wouda van de Nederlandse triatleten hield maandag al rekening met nog meer vertraging. Eén van zijn pupillen is Maya Kingma uit Breda.

De uit Tilburg afkomstige Wouda waarschuwde maandag voor de slechte waterkwaliteit van de Seine, waar het zwemonderdeel van de triatlon wordt afgewerkt. HIj wil voorkomen dat zijn triatleten besmet raken met de bacterie E. coli: "Je hoeft maar één bacterie binnen te krijgen en dan heb je al een probleem."

Holland Acht naar herkansing
De Holland Acht is in de eerste heat van het roeien bij de Olympische Spelen als tweede geëindigd. De heat werd gewonnen door het team van Amerika. De Amerikanen gaan als eerste direct naar de finale.

Nederland krijgt donderdag nog een kans om zich te plaatsen voor de finale. Sander de Graaf (Made), Jacob van de Kerkhof (Helmond) en stuurvrouw Dieuwke Fetter (die opgroeide in Dommelen) maken deel uit van de Holland Acht.

De herkansing wordt donderdag om tien voor half elf gevaren. Vijf landen strijden dan om nog vier finaleplekken. De finale is op zaterdag 3 augustus.

Holland Acht gaat op herkansing (Archieffoto: ANP)
Holland Acht gaat op herkansing (Archieffoto: ANP)

Zwemster Maaike de Waard naar halve finale
Maaike de Waard uit Eindhoven heeft zich bij de Olympische Spelen in Parijs geplaatst voor de halve finale van de 100 meter rugslag. De Waard behoorde tot de zestien zwemsters die zich kwalificeerden voor de halve finale. De Waard plaatste zich als dertiende, in een tijd van 1.00,12 minuut.

Ook Kira Toussaint kwalificeerde zich voor de halve finale. Zij noteerde met 59,84 seconden de tiende tijd.

Maaike de Waard plaatst zich voor halve finale 100 meter rugslag (Foto: ANP)
Maaike de Waard plaatst zich voor halve finale 100 meter rugslag (Foto: ANP)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!