Bossche gemeenteraad klaar met gedoe Afvalstoffendienst: 'Wachten op plan'
"Een definitieve sluiting zou een ramp zijn, want dat betekent dat het vuilnis niet meer wordt opgehaald. Maar als het zover komt dan doet de Arbeidsinspectie dat met een reden, namelijk voor de veiligheid van de werknemers", zegt Freek van Genugten van het CDA.
Bij de afvalstoffendienst spelen al jaren problemen met fysieke en sociale veiligheid op de werkvloer. Nu blijkt dat als er nog één zware overtreding is, de Nederlandse Arbeidsinspectie de deuren van de afvaldienst definitief laat sluiten.
De raadsleden dringen er daarom bij het college van B en W op aan om er alles aan te doen om dat te voorkomen. "De zorgen zijn groot. Steker nog: de zorgen nemen alleen maar toe, omdat er zondag weer een brand was”, zegt Van der Krabben. Volgens Alexander van Hattem van de PVV bevestigen de brand en recente berichten van Omroep Brabant ‘dat het bestuur bij de Afvalstoffendienst en de gemeente de problemen niet onder controle hebben en dat maatregelen hard nodig zijn’.
Dit is waarom een definitieve sluiting dreigt
Bij de afvalstoffendienst spelen al jaren problemen met veiligheid op de werkvloer. In februari dit jaar heeft de arbeidsinspectie de overslaghal voor afval aan de Treurenburg in Den Bosch een aantal weken gesloten vanwege de veiligheid. Volgens de arbeidsinspectie was het risico te groot dat voetgangers werden aangereden door zware voertuigen.
In een formele waarschuwingsbrief van maart dit jaar staat meer over de gevaarlijke situaties waarmee het personeel van de afvalstoffendienst te maken heeft. Zo worden medewerkers volgens de Arbeidsinspectie blootgesteld aan verschillende kankerverwekkende stoffen. In de waarschuwing wordt de gemeente opgedragen om maatregelen te nemen en gedreigd met boetes, als de situatie niet verbetert.
Maar volgens verschillende coalitiepartijen, zoals de VVD, CDA en D66, heeft wethouder Ralph Geers (VVD) de afgelopen jaren al 'hard gewerkt aan verbeterpunten’. Zo is het voor werknemers onmogelijk om in de gevaarlijke overslaghaven tussen de vrachtwagens lopen. "Wij willen ook niets liever dan een veilige werkomgeving, maar het is geen kwestie van een klusje klaren binnen een paar weken of maanden", zegt Hanneke Welten van de VVD.
Toch oordeelde de Arbeidsinspectie dat de genomen maatregelen onvoldoende zijn. Paul Kagie van Leefbaar ’s-Hertogenbosch: "De burgemeester, wethouder en gemeentesecretaris zijn hardleers. De Arbeidsinspectie zei letterlijk: leren jullie het dan nooit."
De raad probeert nu ‘te doen wat ze kan’ en heeft het college in juni dit jaar de opdracht gegeven om zo snel mogelijk met een verbeterplan te komen. Daarin moeten maatregelen staan om toekomstige incidenten te voorkomen. Mariève Craste van D66: "We willen geen vage dingen als ‘cultuurverandering’ horen, maar we willen concreet weten wat het oplevert voor de medewerkers die daar elke dag aan het werk zijn."
De verwachting is dat het verbeterplan in september wordt voorgelegd aan de raad. "Maar dan is het nog maar de vraag of de verbeteringen waarmee het college komt nu wel voldoende zijn voor ons als raad en de Arbeidsinspectie", zegt Van Genugten van het CDA.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Ambtenaar door collega's met dood bedreigd, ambtelijke top zwijgt wekenlang