Lekke band of ketting eraf? Dan houdt Edwin de Olympische droom in leven

2 augustus om 18:30 • Aangepast 14 augustus om 02:00
nl
"Als je mij in beeld ziet, gaat er iets niet goed." Zo omschrijft Edwin van Vugt zijn rol deze Olympische Spelen. En toch speelt hij als mecanicien van de Nederlandse wielrensters misschien wel een cruciale rol bij een eventuele medaille komende zondag in de wegwedstrijd.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Maar eerst even terug naar Heeswijk-Dinther, waar Edwin normaal gesproken zijn werk uitvoert. In de schuur achter zijn huis, maakt hij racefietsen in orde die tot in de puntjes aansluiten bij de bijbehorende renner. En dat zijn niet de minsten.

"Tadej Pogacar pakte zijn eerste twee Tour de France-zeges op een fiets van mij, Remco Evenepoel werd wereldkampioen tijdrijden, Annemiek van Vleuten olympisch kampioen tijdrijden..." En zo gaat het rijtje nog wel even verder. Shirtjes met daarop bedankteksten aan Edwin vullen als ware relikwieën de muren van zijn werkplaats.

Je zou je haast afvragen: kun je nog wel een tijdrit winnen zónder een speciale fiets van Edwin. "Ik zou willen zeggen van niet", lacht hij. "Maar ik heb natuurlijk ook concurrentie in dit wereldje. En toch... Het gebeurt wel vaak."

En nu bivakkeert hij dus twee weken als dé technische man van de Nederlandse wielrensters in Parijs. Of eigenlijk, net daarbuiten. Grinnikend: "Wij zitten hier in een soort top secret hotel, bovenop een berg. Lekker buiten de stad, in alle rust."

"Ik hoop vooral dat jullie me allemaal niet gaan zien."

Ideale omstandigheden om de kater van afgelopen weekend weg te spoelen. Toen kwamen Demi Vollering (5e) en Ellen van Dijk (11e) niet in de buurt van eremetaal. En dat terwijl die laatste juist op favorietenkoers lag, tot ze onlangs tijdens een training ten val kwam en onder meer haar enkel brak.

"We hadden, eerlijk gezegd, op iets meer gehoopt. Maar het natte wegdek is in haar hoofd gaan zitten, denk ik. Ze durfde toch minder risico te nemen in de extreem gladde bochten, waar we al heel veel valpartijen zagen."

Overigens waren het niet alleen de deelnemers zelf die aan de lopende band onderuit schoven op het parcours dwars door Parijs. Ook de 'Edwin van de Amerikaanse ploeg' maakte een behoorlijke smak toen hij Taylor Knibb na haar derde (!) valpartij van een nieuwe fiets wilde voorzien. "Pijnlijk. Het wereldje van mecaniciens is niet zo groot, dus ik ken hem goed. Je gunt niemand dat je dan zó in beeld komt."

Goed nieuws: tijdens de wegrit van zondag lijkt het kurkdroog te blijven. Maar wat nou als Demi Vollering solo richting de meet gaat, maar met nog twee kilometer te gaan lek rijdt? "Dan moet ik in actie komen", zegt hij nuchter. Maar wie denkt dat Edwin stiekem hoopt op zo'n moment of fame.... "Zeker niet. Als ik van huis vertrek, zeg ik altijd: "Ik hoop vooral dat jullie me allemaal niet gaan zien."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!