Video

Buurt bang na explosie en beschieting: 'Als je dat durft, ben je ijskoud'

30 juli om 10:13 • Aangepast 9 augustus om 02:04
nl
Een huis aan de Karel de Stoutestraat in Oss is maandagavond rond middernacht verwoest na een ontploffing. Buurtbewoners maken zich grote zorgen, ook omdat het huis van de buren twee maanden geleden op klaarlichte dag werd beschoten.
Profielfoto van Ron VorstermansProfielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Na de ontploffing maandagavond laat brak een felle brand uit in het huis. Van de voordeur bleef weinig over. De bewoners van het huis zouden op vakantie zijn. Buurtbewoners die wel thuis waren, kregen daarentegen alles mee. Een van hen, een vrouw die een paar deuren verder woont, lag naar eigen zeggen 'schuddend in bed' door de ontploffing.

“Het was een hels kabaal. Ik keek uit mijn raam en zag meteen de vlammen. Mijn man is naar buiten gerend en heeft met een emmer water geprobeerd om het vuur te doven. Het vuur was al uit voordat de brandweer er was”, zegt de vrouw.

LEES OOK: Felle brand en zware explosie verwoesten huis: 'Dit is een aanslag'

Dat beaamt een andere man, die ook niet ver van de plek van de ontploffing woont. “Ik slaap op zolder en ik zag door mijn dakraam de vlammen boven het huis komen. Zelfs in de straat hierachter konden ze de vlammen zien”, vertelt hij. “Mijn vader hoorde een fiets en daarna een harde klap. Hij was een van de eerste die naar buiten ging en heeft samen met een andere buurtbewoner het vuur proberen te doven.”

De schade aan het huis (foto: Collin Beijk).
De schade aan het huis (foto: Collin Beijk).

De buurt wordt er volgens de man niet beter op. Het huis waar de explosie plaatsvond, zit vast aan een huis dat twee maanden geleden werd beschoten. Ook het beschoten huis heeft schade door de explosie; er liggen enkele ramen uit.

De vorige aanslag vond plaats op klaarlichte dag en heeft veel losgemaakt in de buurt. “Als je zoiets durft, ben je ijskoud”, zegt de buurtbewoner die op zolder slaapt. “Mensen zagen de schutter rustig door de straat weglopen, maar niemand durfde hem aan te spreken.”

"Die mensen hebben geluk dat ze er niet waren.”

Ook een andere buurtbewoonster maakt zich zorgen over wat er de afgelopen tijd gebeurt in de straat. “We zijn een hele hechte buurt", vertelt ze. "Iedereen kent elkaar hier, en iedereen staat voor elkaar klaar. Dit is een echte volksbuurt. Mijn kinderen spelen hier gewoon op straat.”

Haar kinderen slapen in de voorkamer van haar huis. “Net als de kinderen van het huis waar die aanslag was gisteren. Die mensen hebben geluk dat ze er niet waren."

Net na de ontploffing was de commotie groot in de buurt:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!