Wereldkampioen Van Lieshout al na één partij judo klaar in Parijs

30 juli om 11:52 • Aangepast 9 augustus om 02:04
nl
Judoka Joanne van Lieshout (21) uit Lierop is dinsdagochtend verrassend uitgeschakeld in het olympisch judotoernooi. Ze verloor in de tweede ronde, in de klasse tot 63 kilogram, van Kim Ji-su uit Zuid-Korea. Van Van Lieshout werd veel verwacht dit toernooi. Ze is na haar uitschakeling geveld door een migraineaanval.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Van Lieshout had vanwege haar eerste positie op de wereldranglijst een bye in de eerste ronde en stond meteen in de achtste finale. De Zuid-Koreaanse won met een waza-ari, de op een na hoogste score in het judo.

De judoka uit Lierop ging als favoriet voor het goud van start in de Arena Champs-de-Mars. Ze veroverde in mei als eerste Nederlandse de wereldtitel in haar klasse.

Migraine
Na haar verrassende vroege uitschakeling is ze geveld door een migraine-aanval. Dat zei haar coach Garmt Zijlstra kort na de nederlaag. Van Lieshout verslapte heel even in de slotfase van haar partij.

"Ze heeft hoofdpijn en ziet vlekken. Ik heb dat nog niet eerder meegemaakt bij haar, ook al weten we dat ze diabetes heeft", zei Zijlstra. "Ik kan niet zo goed vertellen wat er precies fout ging op de mat, want Joannes gezondheid is het belangrijkste. Ik wilde haar zo snel mogelijk in de medische post hebben."

Zijlstra is teleurgesteld over de vroege uitschakeling van zijn pupil. "Maar niet zozeer om de manier waarop ze heeft gejudood, want die was goed. We wisten dat Kim een moeilijke tegenstander was die vooral tactisch heel sterk is, maar Joanne voerde ons besproken plan goed uit. Het leek erop dat ze in het laatste grondgevecht iets verslapte en dat was meteen een score tegen", lichtte de coach toe.

Hij merkte vooraf ook geen extra spanning bij Van Lieshout. "Ze was ontspannen en voelde een gezonde druk, volgens mij. De wereldtitel die ze in mei veroverde was ook het bewijs van haar kunnen. Het lastige in judo is dat je beter dan je tegenstander kunt zijn en door één minder moment toch kunt verliezen."

Henk Grol verwachtte podiumplaats
Henk Grol, voormalig topjudoka en nu commentator voor de NOS, zei voor haar uitschakeling nog 'goede hoop te hebben' dat Van Lieshout dinsdag een medaille zou pakken. "Ik verwacht dat ze als regerend wereldkampioen het podium gaat halen", zei hij eerder op tv.

LEES OOK: Deze Brabanders komen vandaag in actie op de Spelen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!