Tot 40.000 euro buitgemaakt bij bankfraude: 'Maar ik was het niet'

30 juli om 17:14 • Aangepast 9 augustus om 02:04
nl
In onder meer Brabant zijn tussen februari vorig jaar en begin maart dit jaar dertien mensen soms voor tienduizenden euro’s opgelicht. Twee mannen worden ervan verdacht achter deze bankhelpdeskfraude te zitten. Eén van hen, een 37-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, is op vrije voeten. Zijn vermeende handlanger, een 31-jarige man uit Groningen, stond dinsdag voor het eerst voor de rechter. Hij ontkende iets met de zaak te maken te hebben: “Ik ben niet de persoon die wordt gezocht.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De man zei gefrustreerd te zijn dat hij vastzit, maar ook dat hij zich voor 'driehonderd procent' zal inzetten om zich van zijn goede kant te laten zien.

De Groninger werd in het voorjaar, samen met de andere verdachte, aangehouden. Zij zouden zich hebben voorgedaan als bankmedewerker of politieagent. Op deze manier werden hun slachtoffers ertoe aangezet hun gebruikersnaam, pincode en pasnummer af te geven. De Groninger zou verder persoons- en adresgegevens, telefoonnummers, bankrekeningnummers en e-mailadressen van mensen in handen hebben gehad die door een misdrijf waren verkregen.

LEES OOK:
Politie zet speciaal team op om nepagenten te pakken: ‘Tast ons gezag aan'

De andere man wordt door de advocaat van de Groninger als hoofdverdachte gezien. Over hun rolverdeling wilde de officier van justitie niet uitweiden. In ieder geval is volgens het Openbaar Ministerie wel zonneklaar dat het tweetal ruim een jaar lang slachtoffers heeft gemaakt in Best, Den Bosch, Eersel, Oosterhout en Rijsbergen. Maar ook in Amstelveen, Den Haag, Dwingeloo, Groningen, Haaksbergen, Hellevoetsluis, Hilversum en Rotterdam zouden mensen door het tweetal om de tuin zijn geleid.

De bedragen die werden afgetroggeld, varieerden van 550 tot 40.000 euro. De rechtbank sprak van een 'flinke zaak, die nog veel onderzoek zal vergen.' De officier van justitie sloot niet uit dat er meer aangiften bijkomen.

Op vrije voeten
Toch mag de Groninger vrijdag de gevangenis verlaten. De rechter was eigenlijk niet van plan mee te werken aan het verzoek van de verdediging om hem vrij te laten. Er zijn dan ook een groot aantal voorwaarden aan verbonden: meldplicht bij de reclassering, contactverbod met de andere verdachte, dagbesteding, schuldhulpverlening, ambulante behandeling en een enkelband. Ook heeft de rechter er vertrouwen in dat de verdachte bij zijn vriendin in Groningen een stabiele leefomgeving treft.

Therapie voor kinderen
De verdachte, een kleine, vriendelijk ogende man met baard, reageerde dankbaar: "Ik ben niet de persoon die jullie zoeken. Ik hoop dat dat in de toekomst duidelijk wordt. Tot die tijd ga ik me voor driehonderd procent inzetten om mijn medewerking en motivatie te tonen. Ook ben ik blij dat de reclassering en justitie mij de ruimte bieden om mijn vier kinderen (van 12, 10, 8 en 2) een therapie te laten volgen. Hoe zij om moeten gaan met deze situatie en dat bij hen de rust in het hoofd terugkeert."

De man maakte de indruk zich van geen kwaad bewust te zijn. Hem hangt echter nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand boven het hoofd wegens een vergelijkbaar vergrijp. Bovendien zou hij zich binnenkort voor de rechter in Groningen moeten verantwoorden voor oplichting en witwassen. Volgens zijn advocaat is die aanklacht ingetrokken. Maar de officier van justitie in Breda gaat ervan uit dat deze zaak wordt betrokken bij de behandeling van de bankhelpdeskfraude.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT: Hoe politie en OM bankfraudebendes aanpakken: 'Richten ons op de bellers'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!