Dag 5 Olympische Spelen: Chelsey Heijnen strandt in kwartfinale

31 juli om 12:53 • Aangepast 13 augustus om 02:03
nl
Tijdens de Olympisch Spelen in Parijs zijn ook woensdag diverse Brabanders in actie gekomen. Zwemster Marrit Steenbergen uit Geldrop en Chelsey Heijnen, bij het boksen, grepen naast een medaille. In dit dagoverzicht houden we je op de hoogte van de prestaties van onze provinciegenoten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Kwartfinales eindstation boksster Heijnen op Olympische Spelen
Boksster Chelsey Heijnen is op de Olympische Spelen van Parijs uitgeschakeld in de kwartfinales van de klasse tot 60 kilogram. De 25-jarige Roosendaalse was niet opgewassen tegen de als tweede geplaatste Braziliaanse Beatriz Ferreira. Ze verloor dik op punten. De jury was unaniem.

Heijnen was de enige Nederlandse boksster in Parijs. De winnares van WK-brons in 2022 mocht het olympisch toernooi beginnen in de achtste finales en daarin won ze maandag van de Noord-Koreaanse Won Ungyong.

Zou ze de partij tegen Ferreira hebben gewonnen, dan was Heijnen al zeker geweest van een medaille. In het bokstoernooi krijgen beide verliezers van de halve finales een bronzen medaille.

Chelsey Heijnen (rechts) verkocht haar huid duur in de kwartfinale (foto: ANP).
Chelsey Heijnen (rechts) verkocht haar huid duur in de kwartfinale (foto: ANP).

Hockeyvrouwen blijven winnen en verslaan ook China
De Nederlandse hockeyvrouwen hebben ook het derde duel op de Olympische Spelen gewonnen. De ploeg van bondscoach Paul van Ass was met 3-0 te sterk voor China. Nederland heeft net als België nu 9 punten, staat door een minder doelsaldo op plek twee, maar is nu al zeker van een plek in de kwartfinales.

De wedstrijd werd gespeeld in een leeg stadion. De organisatie nam dat besluit eerder op de avond vanwege naderend noodweer in Parijs. De fans die de wedstrijd zouden bijwonen, waren verontwaardigd over het besluit. Ex-hockeyer Ronald Jansen, vader van topscorer Yibbi, was erg ontstemd. Op Radio1 meldde hij dat de kans op een aanslag groter is dan dreigend onweer. Hij had zijn dochter graag in het stadion aan het werk willen zien.

Nederland, dat in Parijs het goud van de Spelen in 2021 verdedigt, won eerder dit toernooi al van Frankrijk en Duitsland.

Marijn Veen (midden) viert haar doelpunt met teamgenoten (foto: ANP).
Marijn Veen (midden) viert haar doelpunt met teamgenoten (foto: ANP).

Marrit Steenbergen mist medaille op koningsnummer 100 vrij
Marrit Steenbergen heeft als outsider niet kunnen verrassen met een olympische medaille op de 100 meter vrije slag. De regerend wereldkampioene uit Geldrop eindigde op het koningsnummer in Parijs als zevende. Met 52,83 seconden kwam ze een halve te; tekort voor de eerste Nederlandse zwemmedaille van deze Spelen.

De Zweedse wereldrecordhoudster Sarah Sjöström tikte verrassend als eerste aan in 52,16. De Amerikaanse Torri Huske won zilver (52,29), vóór Siobhan Haughey uit Hongkong (52,33).

Steenbergen had deze Zomerspelen de eerste Nederlandse zwemster met een olympische medaille kunnen worden sinds Ranomi Kromowidjojo in 2012 in Londen, die toen goud won op de 100 vrij en 50 vrij. Eerder pakten Inge de Bruijn (2000) en Rie Mastenbroek (1936) namens Nederland de olympische titel op het koningsnummer.

Steenbergen van start op de 100 meter vrije slag (Foto: ANP)
Steenbergen van start op de 100 meter vrije slag (Foto: ANP)

Judoka Sanne van Dijke met lege handen naar huis
Judoka Sanne van Dijke uit Heeswijk Dinther is er niet in geslaagd om een bronzen medaille te veroveren bij de vrouwen tot 70 kilo. De Belgische Gabriella Willems toonde zich te sterkste in de strijd om de derde plaats. Van Dijke was in de halve finales kansloos tegen de Kroatische Barbara Matic, de nummer 1 van de wereld, waarna ze werd verwezen naar de strijd om het brons. Willems had die strijd gehaald via de herkansingen. Van Dijke zorgde op de Spelen van Tokio met brons voor de enige Nederlandse judomedaille.

Sanne van Dijke grijpt naast brons (Foto: ANP)
Sanne van Dijke grijpt naast brons (Foto: ANP)

Hockeyers verliezen door vroege goal klassieker van Duitsland
De Nederlandse hockeyers hebben hun vierde groepswedstrijd op de Olympische Spelen verloren van Duitsland. De strijd tussen de regerend Europees kampioen (Nederland) en de regerend wereldkampioen (Duitsland) eindigde in 1-0 voor de oosterburen, door een vroeg doelpunt van Niklas Wellen.

Nederland won de eerste twee poulewedstrijden van Zuid-Afrika (5-3) en Frankrijk (4-0). Dinsdag werd met 2-2 gelijkgespeeld tegen Groot-Brittannië. Vrijdag sluit de ploeg van bondscoach Jeroen Delmee de poulefase af met een duel met Spanje.

Sanne van Dijke gaat strijden voor brons
Judoka Sanne van Dijke uit Heeswijk Dinther heeft de halve finale bij de vrouwen tot 70 kilo verloren. In de halve finale was de Kroatische Barbara Matic te sterk voor Van Dijke. Hierdoor maakt zij geen aanspraak meer op goud of zilver.

Van Dijke gaat nu op voor brons. De wedstrijd voor brons is rond kwart over vijf tegen de Belgische Gabriëlla Willems.

Sanne van Dijke is halvefinalist in judotoernooi
Sanne van Dijke is door naar de halve finale van het olympisch judotoernooi. Ze was zojuist te sterk voor de Japanse Saki Niizoe. Niizoe werd al vroeg in de partij bestraft en moest dus in de aanval. Van Dijke profiteerde hiervan en counterde: waza-ari. Van Dijke ging op zoek naar meer, dit was voldoende voor de zege.

Eerder versloeg de judoka uit Heeswijk-Dinther al de Bosnische Aleksandra Samardzic. In de eerste ronde was Van Dijke vrijgeloot. Ze komt uit in de klasse tot 70 kilogram. Barbara Matic uit Kroatië is rond vier uur vanmiddag de volgende opponent van Van Dijke.

Judoka Sanne van Dijke in actie tegen Saki Niizoe uit Japan (foto: ANP 2024/Remko de Waal).
Judoka Sanne van Dijke in actie tegen Saki Niizoe uit Japan (foto: ANP 2024/Remko de Waal).
Judoka Sanne van Dijke viert haar zege op Saki Niizoe (foto: ANP 2024/ Remko de Waal).
Judoka Sanne van Dijke viert haar zege op Saki Niizoe (foto: ANP 2024/ Remko de Waal).

Finse Brabantse in actie
De Finse dressuuramazone Joanna Robinson, die in Riel woont, heeft voor de kür op haar paard Glamouraline tijdens de Grand Prixwedstrijd van vandaag een score van 65,637 gekregen. Robinson kwam als tweede in actie. De meeste concurrenten moeten nog in actie komen.

Gisteren was het eerste deel van de Grand Prixwedstrijd dressuur. Toen kwam Dinja van Liere in actie op haar paard Hermes. Zij kwam tot een score van 77,764.

LEES OOK: Finse dressuurruiter Joanna 'beetje van ons', ze leerde in Riel het kunstje

Judoka Van Dijke naar kwartfinale
Sanne van Dijke heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het olympisch judotoernooi. Ze versloeg zojuist de Bosnische Aleksandra Samardzic met ippon. In de eerste ronde was judoka uit Heeswijk-Dinther vrijgeloot. Van Dijke komt uit in de klasse tot 70 kilogram. Ze is een van de medaillekandidaten. Van Dijke treft nu de Japanse Saki Niizoe.

Sanne van Dijke in duel met Aleksandra Samardzic (foto: ANP 2024/Eugene Hoshiko AP).
Sanne van Dijke in duel met Aleksandra Samardzic (foto: ANP 2024/Eugene Hoshiko AP).
Judoka Sanne van Dijke in actie op de Olympische Spelen (foto: ANP 2024/Remko de Waal).
Judoka Sanne van Dijke in actie op de Olympische Spelen (foto: ANP 2024/Remko de Waal).

De 35-jarige dressuuramazone Joanna Robinson uit Finland woensdag de Grand Prix van de Olympische Spelen in Parijs. De basis voor een goede prestatie met haar paard Glamouraline legde ze op haar eigen paardencentrum in Riel, waar ze met haar gezin ook woont. Samen met de Nederlandse trainer Remy Bastings werkte ze in Brabant toe naar de dag van de wedstrijd in Parijs.

Kingma superblij na triatlon
Triatlete Maya Kingma uit Breda is dik tevreden na haar olympische wedstrijd: Ze was wel wat zenuwachtig van tevoren, gaf ze toe bij de NOS. "Ook toen ik ging slapen, of het zou doorgaan of niet. Ik ben superblij dat het doorging."

Ze kwam als vierde het water uit en reed ook een sterke wedstrijd op de fiets. Maar bij het derde onderdeel, het hardlopen, moest ze de concurrentie laten gaan. "Ik was blij dat ik het steady hield."

Kingma is naar eigen zeggen ‘ontzettend blij’ met het resultaat op de triatlon bij de Olympische Spelen in Parijs. “Ik heb goed gezwommen en gefietst. Ik voelde me goed en heb tijdens het fietsen een aantal aanvallen geplaatst. Ik was heel sterk vandaag.”

Ook bij het hardlopen ging Kingma in eerste instantie nog mee met de snelle deelnemers. “De kans dat ik ze bij zou kunnen houden was erg klein, maar ik heb gelukkig mijn zevende plaats kunnen behouden.”

De slechte waterkwaliteit heeft de atlete uit Breda geen parten gespeeld. “Ik vertrouwde de organisatie. Het was misschien op het randje. Als het niet zou kunnen, dan was de wedstrijd wel afgelast of verschoven.” Op de vraag waar ze haar olympisch diploma gaat hangen, antwoordt de Bredase: "Daar ben ik nog niet uit."

Maya Kingma gaat met brede lach over de finish.
Maya Kingma gaat met brede lach over de finish.

'In principe moet Van Dijke op podium kunnen komen'
Henk Grol, voormalig topjudoka en nu commentator voor de NOS, schat de kansen op succes voor Sanne van Dijke tijdens het olympisch judotoernooi hoog in. "Ik denk dat ze er goed voorstaat. Ze komt terug van een zware rugblessure, maar in principe moet ze op het podium kunnen komen."

LEES OOK: Topjudoka had iedere dag pijn en moest plassen op een speciaal toilet

Judoka Van Dijke treft Bosnische of Deense
Sanne van Dijke moet het vandaag in de tweede ronde van het olympisch judotoernooi opnemen tegen de Bosnische Aleksandra Samardzic of de Deense Lærke Olsen. In de eerste ronde is judoka uit Heeswijk-Dinther vrijgeloot. Van Dijke komt uit in de klasse tot 70 kilogram. Ze is een van de medaillekandidaten.

Sanne van Dijke (foto: OrangePictures).
Sanne van Dijke (foto: OrangePictures).

Geen medaille voor sterke Kingma op triatlon
Maya Kingma uit Breda is er niet in geslaagd een medaille te pakken op de olympische triatlon. De Bredase bevond zich zowel tijdens het zwemmen als het fietsen in de kopgroep, maar moest tijdens het hardlopen in de eerste ronde een groepje van vier laten gaan.

De zege ging naar de Française Cassandre Beaugrand. Zij kwam na een uur en 54,55 minuten over de finish. Zij bleef de Zwitserse Julie Derron en de Engelse Beth Potter voor. Kingma eindigde een kleine twee minuten achter Beaugrand op de zevende plek.

Er was lange tijd onzekerheid of het zwemmen in de Seine wel zou kunnen doorgaan, vanwege de matige waterkwaliteit, maar gisteravond kwam er toch groen licht.

LEES OOK: Deze Brabanders komen vandaag in actie op de Spelen

Maya Kingma maakte lange tijd deel uit van de kopgroep (foto: ANP 2024/Robin van Lonkhuijsen).
Maya Kingma maakte lange tijd deel uit van de kopgroep (foto: ANP 2024/Robin van Lonkhuijsen).

Waterkwaliteit Seine in orde
De organisatoren hebben eindelijk groen licht gegeven voor de start van de olympische triatlons voor vrouwen en mannen vandaag. De vrouwen startten om acht uur vanochtend en de mannen om kwart voor elf.

In de laatste tests gisteren bleek de Seine een acceptabel niveau aan bacteriën te bevatten. Daarmee kwam een eind aan dagen vol onzekerheid over de vraag of het zwemevenement in het centrum van Parijs haalbaar zou zijn.

De triatlon begint met anderhalve kilometer zwemmen, met de start vanaf een ponton bij de Pont Alexandre III. Daarna volgt veertig kilometer fietsen en tien kilometer hardlopen door het centrum in de stad.

LEES OOK: Keihard rapport over triatlonbond: klokkenluider Maya Kingma is opgelucht

Maya Kingma in actie tijdens de olympische triatlon (foto: ANP 2024/Robin van Lonkhuijsen).
Maya Kingma in actie tijdens de olympische triatlon (foto: ANP 2024/Robin van Lonkhuijsen).

Allez Brabant

Ben je benieuwd naar alle Brabantse prestaties in Parijs? Omroep Brabant is erbij! Kijk naar Allez Brabant, iedere werkdag om 17.45 uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!