Video

Tbs'er neergeschoten na heftige achtervolging: agenten niet vervolgd

31 juli om 08:52 • Aangepast 9 augustus om 02:04
nl
De vier agenten die tijdens een achtervolging van een ontsnapte tbs’er vorig jaar tientallen schoten losten, worden niet vervolgd. Dat heeft de officier van justitie besloten, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag. De beschoten man, Lennard C., raakte gewond aan zijn benen.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

In het dorpje Hulten (gemeente Gilze en Rijen) werden in oktober vorig jaar in totaal dertig schoten gelost door vier agenten. Agenten besloten op C. te schieten nadat hij iets op hen richtte dat leek op een pistool.

De Rijksrecherche heeft onderzocht of de agenten goed hebben gehandeld, wat standaard gebeurt als de politie schoten lost. Het OM concludeert nu dat de agenten hebben gehandeld volgens de voorschriften.

Foto: Jeroen Stuve/SQ Vision.
Foto: Jeroen Stuve/SQ Vision.

"Uit het onderzoek blijkt dat bij de agenten de informatie bekend was dat de verdachte bekend stond als vuurwapengevaarlijk", schrijft het OM in een verklaring. "Het wapen dat verdachte in zijn hand had bleek na onderzoek een luchtdrukpistool te zijn dat een sprekende gelijkenis vertoonde met een echt pistool."

Heftige achtervolging
Aan de schoten ging een hevige achtervolging vooraf. C. vluchtte op 19 oktober vanuit een tbs-afdeling op Vrederust in Halsteren. Hij zat daar op dat moment pas twee dagen, maar besloot de benen te nemen omdat hij naar zijn vriendin wilde.

C. sprong in zijn auto en scheurde weg, achtervolgd door politieauto's en een helikopter. De politie-achtervolging begon in Etten-Leur en eindigde in Hulten, waar C. met zijn auto crashte tegen betonblokken die de weg blokkeerden.

LEES OOK: Dit is de ontsnapte tbs'er Lennard C.

Terwijl C. uit de auto stapte en over de motorkap klom, richtte hij het, zoals later bleek, luchtdrukpistool op de agenten. De agenten besloten op C. te schieten. De ontsnapte tbs'er rende daarna alsnog weg. Hij verstopte zich in een nabijgelegen schuur, waar hij niet veel later werd aangehouden.

Onrust
De ontsnapping van Lennard C. (27) veroorzaakte grote ophef. Kort daarvoor was een andere tbs'er opgepakt die een vrouw uit Halsteren zou hebben gedood, aan de rand van ggz-terrein Vrederust. Hoewel beide voorvallen niets met elkaar te maken hadden, veroorzaakten ze wel onrust in de buurt.

De tbs'er wilde naar zijn vriendin:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!