Liveblog

Vliegtuigcrash op A58: piloot volgde vlieglessen • snelweg langer dicht

31 juli om 13:11 • Aangepast 14 augustus om 02:02
nl
Een klein vliegtuig is woensdagmiddag neergestort op de A58 bij Rucphen. Dat gebeurde op de weghelft in de richting van Breda naar Bergen op Zoom. In dit liveblog hielden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

20.35

Snelweg nog tot middernacht dicht

De A58 richting Bergen op Zoom bij Rucphen blijft naar verwachting nog tot middernacht dicht, meldt Rijkswaterstaat. Eerder werd er vanuit gegaan dat de snelweg om negen uur 's avonds weer open zou zijn, maar het onderzoek naar het vliegtuigongeluk is nog bezig. Daarna wordt de weg schoongemaakt en de bodem gesaneerd.

Weggebruikers richting Bergen op Zoom worden omgeleid via de A16 en A17. De snelweg in de richting van Breda is al wel open.

17.16

Piloot neergestort vliegtuigje volgde vlieglessen

De piloot die om het leven kwam bij het ongeluk was niet gediplomeerd. Volgens Breda Airport volgde hij vlieglessen. Dat heeft directeur Jan Voeten aan het ANP laten weten.

Lees hier meer.

16.39

Vliegtuigje is van vliegschool: 'Verslagenheid is groot'

Het vliegtuigje dat woensdag op de A58 neerstortte is van Vliegschool Breda Aviation. Dat meldt het bedrijf enkele uren na het ongeluk waarbij de piloot om het leven kwam. Vlak na het ongeluk zei de vliegschool dit nog niet te kunnen bevestigen.

"Het verdriet en het ongeloof is niet te beschrijven", aldus het bedrijf. "Onze gedachten gaan uit naar de echtgenote, familie en nabestaanden", schrijft de vliegschool in een persbericht. "De verslagenheid is groot." Het bedrijf blijft de komende dagen gesloten en is niet bereikbaar voor verder commentaar. De vliegschool uit Bosschenhoofd verzorgt vliegopleidingen, biedt proeflessen aan en verhuurt vliegtuigen bij Breda Airport.

15.38

Rucphen leeft mee met naasten

De gemeente Rucphen laat weten met groot verdriet te hebben gehoord over de dodelijke vliegtuigcrash. "Onze gedachten en diepste medeleven gaan uit naar de familie, vrienden en dierbaren van het slachtoffer", zegt burgemeester Marjolein van der Meer Mohr.

"De hulpdiensten waren snel ter plaatse en hebben hun uiterste best gedaan om de situatie te beheersen", aldus Van der Meer Mohr. "Wij willen hen danken voor de professionele inzet."

15.11

Geen andere slachtoffers

Op de A58 zijn geen voertuigen in botsing gekomen met het neergestorte vliegtuigje, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. "Toen de melding van een neergestort vliegtuig binnenkwam, gingen we al uit van het ergste scenario. Wonder boven wonder zijn er geen auto's of vrachtwagens geraakt", zegt de woordvoerder.

Een auto heeft wel schade opgelopen door brokstukken van het vliegtuigje. Aan automobilisten en andere betrokkenen is slachtofferhulp aangeboden.

15.03

Beelden van de rookpluim na de crash

Toen het vliegtuig neerstortte brak er brand uit. Op de snelweg lagen brandende delen van het vliegtuig en de rookpluim was van ver te zien.

Wachten op privacy instellingen...
15.00

Locatie van de crash in beeld

Het vliegtuig stortte neer in de buurt van Breda International Airport. Een woordvoerder bevestigt aan de NOS dat het vliegtuig daar wilde landen of was opgestegen. "Meer weten we nog niet. Het onderzoek is in volle gang."

De locatie van de vliegtuigcrash (Beeld: NOS)
De locatie van de vliegtuigcrash (Beeld: NOS)
14.46

Slachtoffer is een man

De piloot die om is gekomen bij de crash van het kleine vliegtuig, is een man. Dat laat de Veiligheidsregio weten. De nabestaanden worden geïnformeerd.

14.41

A58 naar Breda weer vrij

De A58 van Bergen op Zoom richting Breda is weer vrij. De weg was eerder volledig afgesloten, vanwege de crash op de andere weghelft. De weg in de andere richting blijft nog wel de hele avond dicht, omdat daar onderzoek wordt gedaan.

Om de plek van het ongeluk zijn anti-kijkschermen geplaatst, mede om ervoor te zorgen dat er geen kijkersfile ontstaat.

Om de plek van de crash zijn schermen gezet (foto: Robert te Veele).
Om de plek van de crash zijn schermen gezet (foto: Robert te Veele).
De A58 richting Breda is weer vrij (foto: Collin Beijk).
De A58 richting Breda is weer vrij (foto: Collin Beijk).
14.11

John zag vliegtuig neerstorten

John Koks uit Etten-Leur is een van de mensen die de dodelijke vliegtuigcrash zag gebeuren. Hij reed op de A58 bij afslag Sint Willebrord, toen hij het toestel op zich af zag komen. "Hij vloog 150 meter van me af, recht met zijn neus naar beneden. Achter me zag ik dat het vliegtuig recht op het asfalt klapte", vertelt hij.

De politie vraagt aan mensen die beelden van de crash hebben om die te delen op de site van de politie.

Ook Walter zag het gebeuren. Hier vertellen de mannen wat ze precies zagen.

14.02

Bekijk hier de livestream van Omroep Brabant terug

Verslaggever Erik Peeters praat je vanaf de A58 bij:

Wachten op privacy instellingen...
13.53

A58 nog hele avond dicht

De A58 richting Roosendaal blijft nog de hele avond dicht, omdat de politie nog onderzoek doet op de plek van de crash. Rijkswaterstaat verwacht tot zeker negen uur 's avonds bezig te zijn met de afhandeling van de crash.

De weg is momenteel nog in beide richtingen dicht, omdat er veel brokstukken op de weg liggen. Dit leidt tot een flinke file in beide richtingen. Verkeer wordt omgeleid.

Wachten op privacy instellingen...
13.50

Veiligheidsregio over de crash

De woordvoerder van de Veiligheidsregio vertelt over de eerste momenten na de crash:

13.46

Onderzoekers naar plek van de crash

Twee luchtvaartonderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid gaan naar de A58 om onderzoek te doen naar het neergestorte vliegtuig. De Onderzoeksraad rukt uit bij hevige ongevallen of andere incidenten en verricht het eerste technisch onderzoek ter plaatse.

13.43

Beelden van de ravage

De A58 ligt vol met brokstukken. Veel mensen zagen grote dikke rookpluimen, vlak na de crash. Bekijk hieronder de beelden:

13.40

Vliegschool zet protocol in gang

Op het neergestorte vliegtuig is een logo van vliegschool Breda Aviation te zien. De vliegschool kan woensdagmiddag niet bevestigen dat het om een toestel van de school gaat. Wel zegt de vliegschool op dit moment 'volgens protocol te handelen'.

13.21

Onduidelijk of vliegtuig ging landen of opstijgen

Het is nog niet duidelijk of het vliegtuig ging opstijgen of wilde landen. In de buurt van waar het vliegtuigje neerstortte ligt Breda International Airport. Het vliegveld geeft aan nog geen tijd te hebben om op vragen te reageren.

13.16

Piloot overleden

De piloot van het vliegtuigje is overleden, meldt de Veiligheidsregio. De piloot was de enige aan boord.

13.12

Ooggetuigen

Meerdere mensen hebben het vliegtuig zien neerstorten. Walter zat zo'n honderd meter verderop in een bus toen hij iets omlaag zag komen. "Ik zag iets een draai maken en naar beneden gaan. Het lijkt wel een klein vliegtuig, dacht ik nog. Toen het was gevallen zag ik plotseling een vuurbal en daarna rook", zegt hij.

Hier lees je meer over wat Walter zag.

Foto: Perry Roovers/SQ Vision.
Foto: Perry Roovers/SQ Vision.
12.58

Snelweg afgesloten

De A58 bij Rucphen is in beide richtingen afgesloten. Verkeer wordt omgeleid. Op de weg liggen veel brokstukken. Er zijn ook sporen van de crash in de berm naast de weg te zien. Het gaat volgens de ANWB om een klein vliegtuig.

Foto: Robert te Veele.
Foto: Robert te Veele.
12.44

Vliegtuig neergestort

Op de A58 bij Rucphen is een vliegtuig neergestort. Dat gebeurde iets na half een 's middags. Na de crash brak brand uit. De rookpluim was in de wijde omtrek te zien. De hulpdiensten rukten massaal uit.

Foto: Robert te Veele.
Foto: Robert te Veele.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!