Jarno laat middeleeuwen herleven: 'Wat mijn ogen zien, maken mijn handen'
"Kom binnen, de hond doet niets hoor", zegt Jarno met een lach. De hondenliefhebber is sinds een half jaar gespecialiseerd in het namaken van middeleeuwse wapens. Handig als hij is, kan hij vrijwel alles zelf namaken. "Op mijn vierde zat ik al met mijn vader te lassen in de schuur. Wat mijn ogen zien, dat maken mijn handen", zegt hij. Het begon voor de lol met toverstafjes en groeide uit tot een goedlopende handel via Facebook en op beurzen en rommelmarkten.
"Evenementen over ridders trekken soms tienduizenden mensen."
Voorbeelden van spullen uit de middeleeuwen vindt hij op het internet en in musea. "Ik maak foto's en probeer het dan na te maken". Alles maakt hij op bestelling en op maat: "Ben jij twee meter lang, dan moet jouw speer langer worden dan wanneer jij een meter zestig bent." Volgens Jarno is er veel belangstelling voor de spullen die hij maakt: "Vroeger schaamden de mensen zich om te verkleden, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Evenementen over ridders en de middeleeuwen bij kastelen trekken soms wel tienduizenden mensen."
Een kruisboog uit zijn collectie die Jarno laat zien, ziet er levensecht uit. Toch kan je er niet mee schieten, want dan zou die onder de wapenwet vallen. Het is allemaal nagemaakt voor de show. "Eigenlijk is het een voetboog. Want je zet hem op de grond en houdt hem vast met je voet om mee te kunnen schieten. Maar iedereen kent het als een kruisboog." Het maken van de boog kostte Jarno ongeveer acht uurtjes: "Op een gegeven moment weet je hoe je het moet doen en gaat het sneller. De eerste duurt altijd langer."
"Eigenlijk is alles mijn pronkstuk."
De kruisboog kan dus niet gebruikt worden om pijlen mee af te schieten: "De hendel zit gewoon vast. Hij kan niet gespannen worden, dus in principe is het gewoon helemaal veilig, ook voor de kinderen." Voor kinderen maakt Jarno ook op maat kleinere kruisboogjes. Op de vraag wat nou zijn pronkstuk is in de overvolle woonkamer, antwoordt hij: "Dit rode schild uit de Romeinse tijd. Ik vind hem gewoon heel erg mooi, maar eigenlijk is alles mijn pronkstuk. Maar deze springt eruit, misschien door de kleur en door de afwerking."
Voorlopig is Jarno nog lang niet uitgekeken op het namaken van spullen uit de middeleeuwen: "Er is zoveel uit die tijd." Hij laat enthousiast een grote hamer zien, die vergelijkbaar is met een vleeshamer van tegenwoordig. Alleen moet je voor de middeleeuwse hamer wel een heel groot stuk biefstuk hebben. "Die hamers vind ik gewoon leuk om te maken." Op beurzen is Jarno meestal verkleed als monnik. Nog niet als ridder, maar dat komt misschien nog wel. Wie zijn spullen in het echt wil zien, kan zondag terecht op de rommelmarkt bij Piet Klerx in Waalwijk.