Zó vaak ging het mis bij het Bredase vliegveld waar dodelijke crash was

31 juli om 20:57 • Aangepast 14 augustus om 02:02
nl
Het kleine vliegtuig dat woensdagmiddag neerstortte op de snelweg A58, was niet het enige ongeluk met sportvliegtuigjes nabij Breda International Airport. Door de jaren heen gebeurden er meermaals ongelukken op of in de buurt van het voormalige vliegveld Seppe in Bosschenhoofd. Hier een overzicht uit ons archief.
Profielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

2019

Vliegtuigongeluk op Breda International Airport loopt goed af, geen gewonden

Een sportvliegtuigje raakte bij een doorstart van de baan en schoof daarbij door tot buiten het luchtvaartterrein. Het toestel kwam tot stilstand tegen de vangrail van de afrit Rucphen/Bosschenhoofd van de snelweg A58. Aanvankelijk werd er groot alarm geslagen, maar het bleek al snel mee te vallen. Er was niemand gewond geraakt en hulpinstanties konden omkeren. Het vliegtuigje was zwaar beschadigd.

Het beschadigde vliegtuig na het ongeluk (foto: Alexander Vingerhoeds/Obscura Foto).
Het beschadigde vliegtuig na het ongeluk (foto: Alexander Vingerhoeds/Obscura Foto).

Twee doden bij vliegtuigcrash in Oudemolen, dit is wat er gebeurde

Twee vliegtuigjes afkomstig van Vliegend Museum Seppe stegen op van Breda International Airport en maakten een formatievlucht boven het buitengebied van Oudemolen. In de lucht ging het mis. De vliegtuigen botsten tegen elkaar. Het ene vliegtuig maakte een noodlanding, het andere toestel crashte. De twee inzittenden van het neergestorte vliegtuig overleden door de crash. De piloot van het toestel dat veilig kon landen, raakte lichtgewond en werd met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De passagier kwam met de schrik vrij.

2018

Vliegtuig komt bij landing op Breda International Airport naast de baan terecht

Tijdens een landing brak het neuswiel van een lesvliegtuig af. Het toestel raakte daardoor uit koers en kwam langs de landingsbaan terecht. Niemand raakte gewond. Het zwaar beschadigde vliegtuig is door de hulpdiensten naar een hangar geduwd.

Weer ongeluk met sportvliegtuigje op Breda International Airport, piloot gewond

Hulpdiensten rukten massaal uit voor een crash met een sportvliegtuigje. Het toestel gleed vlak voor het opstijgen door de omheining aan de oostkant van het vliegveld heen en kwam in een weiland terecht. De piloot zat alleen in het toestel en kon op eigen kracht uit het vliegtuigje komen. Hij raakte lichtgewond. Het vliegtuigje was er erger aan toe; dat raakte een vleugel kwijt.

Piloot sportvliegtuigje overleden na crash vlakbij Breda International Airport

Een reclamevliegtuigje kwam tijdens het opstijgen in de problemen. Het regende en onweerde die dag flink in de omgeving. Het eindigde met een crash in het gras bij de afslag Bosschenhoofd. Hierna vloog het vliegtuig in brand. De piloot overleefde de crash niet.

(Foto: Alexander Vingerhoeds
(Foto: Alexander Vingerhoeds


2017

Vliegtuigje landt met één wiel minder op Breda Airport

Een piloot had de kap van het vliegtuig niet goed dichtgedaan. Toen hij opsteeg, ging deze een beetje open. De man maakte een stuurcorrectie, maar verloor daarbij een wiel van het landingsgestel. Daarop zette hij een noodlanding in waarbij het toestel total loss raakte. De piloot bleef ongedeerd.

2016

Vliegtuig met motorproblemen maakt noodlanding en zakt door onderstel bij Breda Airport

Kort na vertrek kampte de piloot met motorproblemen en moest hij noodgedwongen terugkeren naar de luchthaven. Net voor de landing begaf de techniek het en zakte hij door het onderstel. Alleen het toestel raakte beschadigd.

Vliegtuig landt verkeerd en crasht in weiland bij Breda Airport

Vlak na opstijgen merkte de piloot dat zijn vliegtuigje vermogen verloor. De piloot besloot terug te keren naar het vliegveld. Bij de landing had het vliegtuig nog teveel snelheid om correct te landen. Het vliegtuig schoot daarom door, dwars door het hekwerk aan het einde van de landingsbaan en belandde in een aardappelveld. Alle inzittenden bleven ongedeerd.

Vliegtuig crasht in weiland bij Bredaas vliegveld (Foto: Alexander Vingerhoeds / GinoPress)
Vliegtuig crasht in weiland bij Bredaas vliegveld (Foto: Alexander Vingerhoeds / GinoPress)

2015

Noodlanding reclamevliegtuig Rithsestraat Breda, toestel had motorpech

De piloot van een reclamevliegtuig heeft een noodlanding moeten maken omdat hij last had van motorpech. Er was sprake van een ‘keurige noodlanding’, waardoor de piloot nergens last van had. De reclamesleep, die achter het vliegtuig hing, kwam terecht in een boom in de Ambachtenlaan in Breda.

1999

F-16 botst met sportvliegtuigje

Een F-16, afkomstig van de vliegbasis Twente, is bij Hoeven neergestort na een botsing met een sportvliegtuigje. Het vliegtuigje is afkomstig van het vliegveld Seppe. De twee inzittenden, een instructeur en een leerling, overleven de crash niet. De piloot van de straaljager is door middel van de schietstoel veilig kunnen landen en heeft enkel brandwonden opgelopen. Dit is de eerste keer dat een F-16 botst met een civiel vliegtuigje in Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!